nieuws

Campagne voor 0 procent BTW op biologische voeding afgelopen

Voedingsbeleid

Campagne voor 0 procent BTW op biologische voeding afgelopen

De campagne voor 0 procent BTW op biologische voeding, initiatief van de Biowinkelvereniging, is vandaag afgelopen. Als afsluiting werd er een petitie met bijna 80.000 handtekeningen aangeboden in de Tweede Kamer.

De campagnevoerders vinden dat productie en consumptie van biologische voeding extra gestimuleerd zou moeten worden.

Lagere milieu-impact

De campagnevoerders stellen dat biologische voeding minder impact op het milieu heeft dan niet biologische voeding. Dit wordt ondersteund door Volkert Engelsman, algemeen directeur van biologisch handelsbedrijf EOSTA.

Hij werkte mee aan de True Cost of Food in Food, Farming and Finance-studie. De studie ontwikkelde een methode om de echte prijs van voeding te berekenen de impact van het productieproces op de omgeving. Hieruit bleek dat biologische voeding minder impact heeft op klimaat, bodem, water, biodiversiteit en gezondheid.

Verlaging BTW

In 2019 zal de BTW op voedingsmiddelen verhoogd worden van 6 naar 9 procent. Dit geldt dus ook voor Biologische producten en daar de Biowinkelvereniging samen met meer dan 150 biologische speciaalzaken niet mee eens. De initiatiefnemers van de campagne willen juist een BTW verlaging op biologische voeding.

Roosmarijn Saat, voorzitter Biowinkelvereniging: ‘Wij zijn er trots op dat zoveel betrokken consumenten hun steun hebben betuigd aan ons initiatief. Wij vinden het krom dat het belastingtarief op biologische voeding gelijk is aan het belastingtarief op niet-biologische voeding. Sterker nog; de geplande Btw-verhoging van 6% naar 9% gaat er zelfs voor zorgen dat het absolute prijsverschil met niet-biologische producten nog groter wordt.’

Noodzakelijke transitie

De voorzitter hoop dat Den Haag inziet dat het krom is en volgens haar niet past bij de noodzakelijke transitie naar verduurzaming van ons voedselsysteem. ‘Zolang we niet de echte kosten van ons eten betalen, blijft de prijsafstand tussen biologische en niet-biologische voeding oneigenlijk groot.’

Reageer op dit artikel