nieuws

Overgewicht, roken en alcoholgebruik thema’s Nationaal Preventieakkoord

Voedingsbeleid

Overgewicht, roken en alcoholgebruik thema’s Nationaal Preventieakkoord

Overgewicht, roken en alcoholgebruik zijn de thema’s van het Nationaal Preventieakkoord dat na de zomer klaar moet zijn. Zo stelt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport(VWS).

De gesprekken over de invulling van het Nationaal Preventieakkoord zijn sinds vorige week gestart en moeten leiden tot ambities en concrete maatregelen. Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS heeft drie voorzitters aangesteld die om tafel zullen gaan met zo’n 40 deelnemende organisaties.

Overgewicht

Eric van der Burg, wethouder in Amsterdam, is aangesteld als voorzitter voor de gesprekken gericht op het terugdringen van overgewicht. Hij zal ondersteund worden door Jaap Seidell, hoogleraar gezondheidswetenschappen aan de Vrije Universiteit.

Overgewicht is geen onbekend terrein voor Van der Burg. Zijn aanpak op overgewicht onder kinderen in Amsterdam bleek effectief te zijn. In drie jaar tijd is het percentage te zware kinderen gedaald met twaalf procent. Dit werd ook opgemerkt in Engeland, waar BBC en The Guardian schreven over zijn succes.

Roken en Alcohol

Verder pakt Jolande Sap, voorzitter Federatie voor Gezondheid, het thema roken op en zal Leon Meijer, wethouder in Ede, zich richten op problematisch alcoholgebruik.

Blokhuis: ‘Ik heb groot vertrouwen in deze sterke voorzitters om met alle gesprekpartners echt verschil te maken en met een slim pakket te komen waar we allemaal beter van worden. Het Nationaal Preventieakkoord moet de rookvrije generatie dichterbij brengen, zorgen dat er minder kinderen en volwassenen met overgewicht zijn en problematisch alcoholgebruik terugdringen.’

Nationaal Preventieakkoord

Het doel van het akkoord is de gezondheid van Nederlanders verbeteren en gezondheidsverschillen kleiner maken. Om dat te bereiken, sluit het ministerie VWS een Nationaal Preventieakkoord met verschillende partijen. In het akkoord leggen zij gezamenlijke maatregelen vast om gezondheidsproblemen aan te pakken.

Alle betrokken partijen kunnen elkaar aanspreken op deze afspraken. Partijen waarmee het Nationaal Preventieakkoord gesloten wordt, zijn onder andere; patiëntenorganisaties; zorgaanbieders; zorgverzekeraars; gemeenten; sportverenigingen en sportbonden; bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Reageer op dit artikel