nieuws

‘Kweekvlees is er. Laat ons het proeven’

Voedingsbeleid

‘Kweekvlees is er. Laat ons het proeven’

De consumptie van kweekvlees wordt tegen gehouden door Europese wetgeving. Dit stelt Koert van Mensvoort, directeur van Next Nature Network, in een ingezonden brief in het NRC.

Daarom start Next Nature Network de petitie ‘Kweekvlees is er. Laat ons het proeven.’

Next Nature Network

Next Nature Network is een internationaal platform voor partijen die praten over de versmelting van natuur en technologie.

Mensvoort publiceerde de ingezonden brief onder het motto: ‘Kweekvlees is een duurzaam en diervriendelijk alternatief voor geslacht vlees. De eerste proefpakketten zijn in Nederland. We willen ze nú uitproberen, maar we mógen het niet vanwege voedselwetgeving. Onderteken de petitie als je ook kweekvlees wil proeven!’

Kweekvlees in Nederland ontwikkeld

Mensvoort weet dat het kweekvlees grotendeels in Nederland is ontwikkeld. Als dank daarvoor zou het Amerikaanse bedrijf JUST, producent van het kweekvlees, de introductie van het vlees in Nederland willen uitvoeren. Hiervoor werden proefpakketten naar een Nederlands restaurant en het Nemo Science Museum gestuurd.

Zij kregen de proefpartij wel binnen, maar deze werd volgens Mensvoort verzegeld door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit(NVWA). Het initiatief kreeg geen toestemming van de NVWA. Kweekvlees zou namelijk onder de Europese Novel foods-wetgeving vallen.

Novel Foods

Novel foods zijn ‘nieuwe’ voedingsmiddelen en ingrediënten die niet eerder binnen de Europese Unie (EU) als voedingsmiddel werden verkocht. Op Europees niveau vallen de Novel foods onder de verantwoordelijkheid van de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA). In Nederland wordt de wetgeving gehandhaafd door de NVWA.

NEMO

De directeur van NEMO, Michiel Buchel, stelt in een persbericht dat NEMO de kweekvleesworstjes op zou nemen in zijn erfgoedcollectie.

‘Het was nooit de bedoeling om het kweekvlees op te eten, maar te bewaren voor het publiek als voorbeeld van een product van nieuwe technologie en mogelijk de start van een grote verandering in de vleesindustrie. Het past daarmee binnen het beleid van Nemo om te laten zien welke invloed wetenschap en technologie hebben op ons leven,’ aldus de Buchel.

Bijeenkomst wetgeving

Wil je meer weten over wetgeving rond (on)gezonde voeding kom dan naar: https://http://admin.voedingnu.nl/Bijeenkomsten/Bijeenkomst-Wetgeving

Reageer op dit artikel