nieuws

Merendeel voedingsmiddelen Unilever voldoen aan 5 gram zoutnorm WHO

Voedingsbeleid

Merendeel voedingsmiddelen Unilever voldoen aan 5 gram zoutnorm WHO

Unilever Benelux boekt voortgang in suiker- en zoutreductie van zijn voedingsmiddelen. In 2020 moet 75% van het wereldwijde foodassortiment voldoen aan zoutgehaltes die een maximale zoutinname van 5 gram per dag mogelijk maken. Unilever in de Benelux is aardig op weg deze doelstelling te halen.

Zo’n 65% van Unilevers foodportfolio in de Benelux, gemeten naar volumes, voldeed in 2017 aan de doelstelling van de inname van 5 gram zout per dag zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die voorschrijft, zo blijkt uit het onlangs gepresenteerde Sustainable Living Plan van Unilever. “Als onderdeel van dit plan focussen wij ons in de Benelux vooral op productverbetering”, zegt woordvoerder Els de Bruin van Unilever.

Unox en Knorr

Zo wist Unilever flink wat zout te reduceren bij Unox-producten afgelopen jaar. Knaks, Hotdogs, Bockworsten en Frankfurters bevatten 7% minder zout. De rookworst bereikte een reductie van 13%.

Unilever Food Solutions

De vorig jaar gelanceerde Knorr droge soepen in de smaken Tomaat, Groente en Champignon zijn helemaal in lijn met de 5 gram zoutnorm van de WHO, aldus De Bruin.
De in de horeca gebruikte saus van Unilever Food Solutions bevat 19% minder zout. In de 123 Bouillonpoeder en Knorr 123 pasta zit respectievelijk 14% en 11% minder zout. “De zoutgehaltes van de nieuwe Knorr Essentials sauzen en bouillons zijn in lijn met de aanbevelingen van de WHO.”

Suikerreductie

Sinds 2010 ( de start van het Sustainable Living Plan, red) wist Unilever de hoeveelheid suiker met 37% te verminderen. Specifiek kijkend naar Lipton Ice Tea Sparkling was er een reductie van 40%, waardoor er zowel in België als Nederland 4,5 gram suiker per 100 milliliter in de frisdrank zit. Sinds 2017 geldt het hele Lipton Ice Tea portfolio als “laag in calorieën’ met maximaal 20 kilocalorieën per 100 milliliter , aldus woordvoerder Els de Bruin.

Lipton Ice Tea

Het was een hele kluif om de suikerhoeveelheid te verminderen van 8 gram naar 4,5 gram per 100 milliliter. “Dit is het resultaat van een jarenlange productontwikkeling in het hele assortiment van Lipton Ice Tea in Nederland en België, met behoud van smaak.” Een andere ice tea die Unilever in suiker verlaagde, is Pure Leaf. Dit gebeurde begin 2017. Alle varianten bevatten nu minder dan 3 gram suiker per 100 milliliter, voorheen was dit nog 4,5 gram.

Calvé pindakaas

Unilever verbeterde verder de bekende Calvé pindakaas. In de light-variant vervingen de productontwikkelaars van Unilever de toegevoegde suikers uit glucosestroop door vezels. Ook zit er in deze variant 30% minder vet vergeleken met de reguliere Calvé pindakaas.

Groentelabel

Bij Unilever draait het niet alleen om de reductie van suikers en zout. Het bedrijf wil consumenten stimuleren de gezonde keuze te maken. Op de verpakkingen van Unox-soep zit een groentelabel om klanten te wijzen op de hoeveelheid groente in de soep. Sinds maart 20017 staan er op de verpakkingen van alle Knorr Wereldgerechten en maaltijdmixen recepten voor ‘een dagje zonder vlees.’ Ook valt te lezen hoeveel duurzaam geteelde ingrediënten in het product zijn gebruikt.

Green Proteine Alliance

Unilever zet in op het stimuleren van plantaardig eten. Zo is het bedrijf partner van de Vegetarische Unie en heeft het zich aangesloten bij de Green Proteïne Alliance (GPA) waar partijen samenwerken om de consumptie van plantaardige eiwitten te stimuleren. 

Reageer op dit artikel