nieuws

‘Inname van minerale oliën via voedsel is beperkt’

Voedingsbeleid

‘Inname van minerale oliën via voedsel is beperkt’

De hoeveelheid minerale oliën die Nederlanders via voedsel binnen krijgen is beperkt. Dit stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in het rapport “Minerale oliën in voedsel; een overzicht van toxicologische gegevens en een beoordeling van de inname via voedsel in Nederland.”

Minerale oliën (oliën die onderscheiden worden van plantaardige of dierlijke oliën) kunnen in gezuiverde vorm bewust aan voedsel worden toegevoegd, of er als verontreiniging in terechtkomen. De laatste jaren is er ophef over ontstaan omdat ze schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn. In 2012 oordeelde de European Food Safety Authority (EFSA) dat de inname van minerale oliën via voeding mogelijk zorgwekkend is.

Minerale oliën

Er wordt in minerale oliën onderscheid gemaakt tussen verzadigde koolwaterstoffen (MOSH) en aromatische koolwaterstoffen (MOAH).Volgens berekeningen van het RIVM zijn sommige MOAH kankerverwekkend, het instituut richt zich vooral op deze stoffen.

Kankerverwekkend

Niet alle MOAH zijn kankerverwekkend, daarom geeft het totale MOAH-gehalte in voedsel geen informatie over de schadelijkheid voor mensen. Het verschilt per bron of de MOAH schadelijk zijn of niet. Een voorbeeld van een verontreinigde bron zijn de jute zakken die met olie zijn behandeld en waarin cacaobonen worden verpakt.

Bijdrage lijkt mee te vallen

‘De bijdrage van een andere verontreinigende bron, kartonnen verpakkingen van gerecycled materiaal, lijkt in Nederland mee te vallen. Droge levensmiddelen zoals rijst, pasta, ontbijtgranen en hagelslag worden hier vaak in verpakt. De inname via deze levensmiddelen blijkt in de innameberekeningen slechts een kleine bijdrage te leveren aan de totale blootstelling aan minerale oliën door voedsel. Maatregelen om de blootstelling vanuit kartonnen verpakkingen te beperken, zullen dus een beperkt effect hebben,’ aldus het RIVM.

Achterhalen bronnen

Volgens het RIVM is het zinvol te achterhalen wat de bronnen zijn van waaruit MOAH in voedingsmiddelen terechtkomen. Dan kunnen maatregelen genomen worden om schadelijke bronnen zoveel mogelijk te vermijden.

Reageer op dit artikel