nieuws

Oudere kinderen nemen minder groente en fruit mee naar school

Voedingsbeleid

Oudere kinderen nemen minder groente en fruit mee naar school

Hoe ouder kinderen worden op de basisschool, hoe minder vaak groente en fruit mee gegeven wordt door ouders. Dit blijkt uit een onderzoek door de Wageningen University & Research (WUR).

Meer dan duizend ouders van kinderen op basisscholen vulden een vragenlijst in over het zogeheten 10-uurtje (oftewel de pauzehap) en het meegeven van groente en fruit in.

Minder belangrijk naarmate kinderen ouder worden

Uit het onderzoek blijkt dat naarmate kinderen ouder worden, er minder vaak groente en fruit wordt meegegeven. Ouders vinden het dan ook minder belangrijk dat hun kind vijf dagen per week groente en fruit eet tijdens het 10-uurtje.

Rapportage ouders

De onderzoekers rapporteren dat het belang van het motief “Gezondheid” bij de ouders afneemt naarmate het kind ouder is. Ook zien zij dat productgerichte nadelen (beperkt houdbaar, snel bruin, geeft geknoei) en sociale tegenwerking (kind vraagt om andere snacks, klasgenootjes negatief over groente en fruit) nadelige invloed hebben op het meegeven van groente en fruit.

Houding bepalend

Verder blijkt uit het onderzoek dat de houding van ouders over groente- en fruitconsumptie bepalend is voor de hoeveelheid groente en fruit die zij meegeven aan hun kinderen. Zo geven ouders die barrières ervaren minder groente en fruit mee. Het gaat dan om zaken als het snel bruin of gebutst worden van groente en fruit in de schooltas, de beperkte houdbaarheid van groente en fruit of dat hun kind na het eten van groente en fruit nog steeds trek heeft.

Ouders die vooral de voordelen van de groente- en fruitconsumptie zien, geven vaker groente en fruit mee. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het aanleren van goede gewoontes en het binnenkrijgen van voldoende voedingsstoffen.

Strategieën om consumptie groente en fruit te verhogen

Ook is er gekeken naar wat ouders vinden van strategieën die de consumptie van groente en fruit bij basisschool kinderen moeten verhogen. Het meest aantrekkelijk vinden zij activiteiten met de kinderen op school en het inzetten van de leerkracht als rolmodel. Ook een praktisch meeneembakje zou volgens hen uitkomst kunnen bieden om kinderen te helpen meer groente en fruit te eten.

Ouders staan neutraal tegenover een abonnement waarbij op vijf dagen per week groente en fruit op school geleverd wordt voor het 10-uurtje. Ruim een derde van de ouders (38 procent) zou bereid zijn om te betalen voor een groente- en fruitabonnement en ze zouden een abonnement van 2-3 dagen per week wenselijk vinden.

Groente en fruit op school, vanzelfsprekend!

Het ‘Groente en fruit op school, vanzelfsprekend!’ project is een samenwerking van de WUR met verschillende partijen zoals Nestlé, JOGG en het GroentenFruitHuis. Het doel van dit project is het ontwikkelen van een bewezen effectieve aanpak voor basisscholen en ouders om de beschikbaarheid en consumptie van groente en fruit op school te verhogen.

Reageer op dit artikel