nieuws

Consumentenbond: ‘Overheid moet regie nemen in het verminderen van suiker’

Voedingsbeleid

Consumentenbond: ‘Overheid moet regie nemen in het verminderen van suiker’

Fabrikanten moeten minder suiker in hun producten toevoegen en de overheid moet hierin regie nemen. Dit vindt de Consumentenbond naar aanleiding van hun onderzoek ‘Suiker in je eten’.

De bond stelde een fictief dagmenu samen met supermarkproducten die volgens de Consumentenbond ‘op het oog gezond lijken’. Voor het onderzoek bekeek de bond vergelijkbare voedingsmiddelen, waarbij per product het gehalte aan toegevoegde suikers  onder de loep werd genomen.

Het dagmenu

Het dagmenu zag er als volgende uit:

 • Ontbijt: Bakje branflakes (een soort vezelrijke cornflakes)
 • Cup creamer in de koffie
 • Tussendoor: Snelle Jelle
 • Wienermelange op basis van een poederstick
 • Lunch: Twee boterhammen: één met crunchy pindakaas en één met sandwichspread
 • Glas drinkyoghurt framboos
 • Tussendoor: Mueslireep met hazelnoten
 • Glas fruitdrank witte druif-limoen
 • Avondeten: Chinese tomatensoep uit blik of pak
 • Wokgerecht met groenten, reepjes rundvlees en een scheut teriyaki-woksaus
 • Salade met augurk, rode bieten en naturel dressing
 • Bakje magere vruchenyoghurt (aardbei)
 • Koekje bij de koffie
 • Voor het slapen: Bakje ovenzoutjes en Japanse borrelmix

Enorme onderlinge verschillen

Uit het onderzoek blijkt dat vergelijkbare voedingsmiddelen onderling enorm verschillen in de hoeveelheid toegevoegd suiker. Verder blijkt dat als mensen zouden kiezen voor een dagmenu met de suikerarmste producten ze nog altijd 67 gram toegevoegd suiker binnen krijgen. Dit is meer dan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert voor vrouwen(50 gram) en mannen (60 gram). Een gemiddeld menu blijkt 111 gram toegevoegd suiker te bevatten.

Brief aan de staatsecretaris 

In een brief aan de staatsecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geeft de Consumentenbond aan dat de resultaten van het onderzoek bevestigen dat de voedingsindustrie te weinig doet aan suikerreductie:

‘Aan de hand van de resultaten van ons onderzoek valt te concluderen – vanwege de grote verschillen in suikergehalte tussen soortgelijke producten – dat er qua suikerreductie veel meer mogelijk is dan er gebeurt. Argumenten van het bedrijfsleven dat productverbetering vanwege smaakgewenning of houdbaarheidsproblematiek langer moet duren blijken hiermee dus wederom niet steekhoudend.’

Sluitende afspraken

Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘Wij dringen, samen met het Diabetes Fonds, de Hartstichting en de Nierstichting, al sinds de start van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling in 2014 aan op sluitende afspraken om het gehalte suiker, zout en verzadigd vet in producten naar beneden te krijgen. Helaas constateerde het RIVM onlangs dat er nog steeds teveel suiker en zout in voeding zit. Er ligt een kraakhelder advies van de Commissie Criteria Productsamenstelling: de overheid moet zelf de normen voor verlaging van suiker, vet en zout opstellen. Wij pleiten ervoor dat de staatssecretaris dit advies overneemt.’

Suiker

De bond die opkomt voor de belangen van consumenten benadrukt dat zij geen probleem met suiker zelf hebben. ‘Het is een misverstand dat suiker een gif is dat je altijd moet mijden. Je hebt het nodig om te functioneren. Maar in veel producten zitten van nature al suikers, zoals in fruit en groente. Dat fabrikanten er dan ook nog veel van toevoegen aan producten, is waar we over vallen.’

Reageer op dit artikel