nieuws

RIVM: ‘Relatief kleine groep jongeren drinkt te veel energiedrank’

Voedingsbeleid

RIVM: ‘Relatief kleine groep jongeren drinkt te veel energiedrank’

Een relatief kleine groep jongeren tussen de 13 en 18-jaar drinkt te veel energiedrank en loopt daarmee risico op gezondheidsklachten. Dit stelt het Rijkinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aan de hand van het rapport ‘Gebruik en risico’s van energiedranken bij kinderen en jongeren in Nederland.

In het rapport, dat in opdracht van staatsecretaris Blokhuis is uitgevoerd, staat dat 1 tot 2 procent van de ruim 1,2 miljoen Nederlandse jongeren tussen de 13 en 18 jaar regelmatig drie of meer blikjes energiedrank per dag drinkt. Hierbij hebben zij verhoogde kans op gezondheidsklachten als hartritmestoornissen en effecten op het centraal zenuwstelsel.

Duizenden jongeren

Staatssecretaris Blokhuis: ‘Over de meeste jongeren die energiedrank drinken hoeven we ons geen zorgen te maken. De groep die risico loopt, is relatief klein, maar het gaat nog steeds om duizenden jongeren. Het is belangrijk om te voorkomen dat deze jongeren slaapproblemen krijgen, hartkloppingen of erger. En sowieso passen energiedrankjes, voor jong en oud, niet binnen een gezond voedingspatroon.’

Vaker ook ander risicogedrag

Het merendeel van de jongeren die minstens één keer per week drie of meer blikjes energiedrank per dag drinken, vertonen ook vaker ander risicogedrag stelt het RIVM. Zij roken en drinken meer alcohol dan jongeren die nooit energiedrank drinken.

Specifieke maatregelen

Om het probleemgebruik van energiedrankjes onder de risicogroepen terug te dringen gaat de staatssecretaris op advies van het RIVM specifieke maatregelen nemen.

Zo gaat Blokhuis de Jeugdgezondheidszorg verzoeken om meer aandacht te besteden aan signalering van overmatig gebruik van energiedrankjes door jongeren.

Ook huis- en kinderartsen kunnen volgens de staatssecretaris alert zijn op excessief gebruik en gericht voorlichting geven om consumptie van energiedrankjes te ontmoedigen.

In gesprek met het Voedingscentrum

Daarnaast gaat Blokhuis in gesprek met het Voedingscentrum om te kijken hoe het bestaande advies over energiedrankjes beter onder de aandacht van jongeren te brengen. Dit advies is: voor kinderen onder de 13 jaar geen energiedrank en vanaf 13 ‘drink het liever niet, en anders maximaal 1 blikje per dag’.

Aldi en Lidl

Afgelopen week kondigden  Aldi en Lidl aan dat zij stoppen met de verkoop van de energiedranken aan jongeren onder de 14 jaar oud. Blokhuis juicht deze maatregel toe..

Dit beschouw ik als een goed initiatief om het advies van het Voedingscentrum kracht bij te zetten en zo de consumptie van energiedrank door kinderen te ontmoedigen.’

Reageer op dit artikel