nieuws

Lassie: ‘THT op rijst is ook een soort garantie als merkhouder’

Voedingsbeleid

Lassie: ‘THT op rijst is ook een soort garantie als merkhouder’

De ‘tenminste houdbaar tot’ (THT) datum op rijst gaat vooral om smaak. Dit stelt Frank Dechering, commercieel directeur bij Lassie in een interview met de website Nederland Voedselland.

Het interview is een reactie op Minister Carola Schouten (ChristenUnie) van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)  die op 20 maart in de Volkskrant pleitte voor het schrappen van ‘tenminste houdbaar tot’ op producten als rijst en pasta om voedselverspilling te voorkomen.

Geen droge rijst

Volgens Dechering is het schrappen van de THT niet mogelijk omdat de rijst niet die in Nederland verkocht wordt geen droge rijst is maar geslepen rijst.

‘Minister Schouten zou beter geïnformeerd moeten worden over de processtappen van de producten, in ieder geval waar het rijst betreft. De meeste rijst die in Nederland wordt gegeten,  is geslepen rijst. Hier is het vliesje al vanaf gehaald. Dus het is niet droge rijst die van het land in de zak gaat. Bovendien, wat wij op de markt brengen, is voorgestoomde rijst. Het is voorgegaarde rijst die weer teruggedroogd is. Het product heeft dus al een processtap ondergaan.’

Smaak gaat achteruit

Doordat de rijst al processtappen heeft ondergaan kunnen verschillen rijst soorten in kwaliteit achteruit gaan naar mate ze langer bewaard worden.

‘Er zijn rijstsoorten, zoals basmatirijst waarvan de smaak zich beter ontwikkelt als het langer ligt, maar er zijn ook soorten waar het met de tijd afneemt. De smaak gaat achteruit. Je zal er niet ziek van worden, zoals bij een product als melk dat over de datum is. Vooral in het geval van zilvervliesrijst hebben we de  ervaring dat het minder lekker wordt, ik durf zelfs het woord ranzig in mijn mond te nemen,’ aldus de commercieel directeur.

Voedselverspilling

Uit onderzoek van het Voedingscentrum naar verspilling bleek dat in Nederlandse huishoudens rijst één van de meest weggegooide producten is. Hoe kunnen wij deze verspilling dan het best tegengaan?, vraagt Dechering zich af.

‘THT is ook een soort garantie als merkhouder: we kunnen de smaak garanderen tot die tijd. Een mogelijke oplossing is om op de verpakking te zetten ‘Gooi de rijst niet weg na het verstrijken van de THT-datum, maar beoordeel op geur en uiterlijk.’ Na die tijd kan de consument zelf bepalen of hij de rijst nog wil eten.’

Dosering

Verder denkt hij dat het probleem vooral bij het bereiden van maaltijden zit. ‘Wij denken dat het niet zozeer het probleem is dat men rijst in huis haalt en dan die pakjes weg gooit maar onze inschatting is dat men vooral niet goed weet hoe groot een portie is en dan te veel rijst kookt. Het is dus belangrijk dat mensen letten op dosering.’

Reageer op dit artikel