nieuws

‘Nutriënttekorten dreigen door wereldwijde CO2 uitstoot’

Voedingsbeleid

‘Nutriënttekorten dreigen door wereldwijde CO2 uitstoot’

Als de wereldpopulatie en CO2 gehalte in de atmosfeer blijft stijgen zullen in 2050 nog 175 miljoen mensen gaan kampen met nutriënttekorten. Daarnaast zal in landen waar al veel mensen met tekorten leven het probleem nog groter worden. Dit stellen onderzoekers van de afdeling voor milieugezondheid van Harvard T.H. Chan School of public Health.

De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Climate Change.

Rijst en granen

Uit het onderzoek blijkt dat gewassen zoals rijst en granen minder eiwitten, ijzer en zink zullen bevatten door de stijging  van de CO2-uitstoot in de atmosfeer.

Volgens de wetenschappers zullen de voedingswaarden van de gewassen tussen de 3 en 17 procent dalen wanneer de CO2-concentratie in de lucht stijgt tot 550 stoffen per miljoen (ppm) in de lucht vergeleken met het CO2-gehaltes van 400 ppm op dit moment.

Planetaire gezondheid

Volgens Myers, die de Alliantie voor Planetaire Gezondheid leidt aan de Harvard Chan School, illustreert dit onderzoek het kernprincipe van planetaire gezondheid. ‘We kunnen niet de atmosfeer, waar wij al miljoenen jaren in leven, veranderen zonder consequenties voor de gezondheid en welzijn van mensen op deze planeet te verwachten.’

Voedsel per persoon

De studie onderzocht meer dan 150 landen met een formule waarbij gekeken werd hoeveel voedsel er per persoon aanwezig is. Aan de hand daarvan werd er berekend hoeveel voedingstoffen ieder persoon tot zijn beschikking heeft en of er tekorten zijn of dreigen.

Nutriënttekorten

Uit de formule blijkt dat voor 175 miljoen mensen een zinktekort dreigt en daarvan voor 122 miljoen mensen een eiwittekort (uitgaande van een schatting over hoeveel de wereldpopulatie en CO2 gehaltes in 2050 zullen zijn als we deze koers aanhouden).

 Verder zal de stijging in CO2-uitstoot voor groepen bij wie al een ijzertekort dreigt (zwangere vrouwen en kinderen die 5 jaar of jonger zijn) betekenen dat zij nog eens 4 procent minder ijzer binnenkrijgen.

Risicolanden

Wel benadrukken de wetenschappers dat deze problemen zich vooral zullen voordoen in landen in  Zuid- en Zuidoost Azie, Afrika en het Midden Oosten.

‘Ons onderzoek maakt duidelijk dat beslissingen die we elke dag nemen – hoe we onze huizen verwarmen, wat we eten, hoe we ons verplaatsen, wat we kiezen om te kopen – ons voedsel minder voedzaam maken en de gezondheid van andere bevolkingsgroepen  en toekomstige generaties in gevaar brengen,’ aldus Sam Myers, hoofdauteur van de studie en hoofdonderzoeker aan de Harvard Chan School.

Reageer op dit artikel