nieuws

Red de diëtist om de tafel met Zorgverzekeraars Nederland

Voedingsbeleid

Red de diëtist om de tafel met Zorgverzekeraars Nederland

Twee weken geleden startte Everdien van der Leek via Facebook de actiegroep Red de diëtist, volgende week zit het comité van de organisatie om de tafel met Zorgverzekeraars Nederland. Van der Leek kwam in opstand tegen de ‘wurgcontracten’ die diëtisten met zorgverzekeraars moeten ondertekenen om voor vergoeding in aanmerking te komen.

Red de diëtist van Everdien van der Leek raakte een gevoelige snaar bij haar collega’s. Binnen 24 uur hadden ruim 800 diëtisten zich achter haar initiatief geschaard. De teller staat nu op bijna 1500 diëtisten. Vanuit deze groep is een comité gevormd waarmee een petitie is gestart die wordt aangeboden aan de zorgverzekeraars.

Zorg moet laagdrempelig zijn
In de petitie vragen diëtisten aandacht voor het verdwijnen van de telefonische consult bij sommige zorgverzekeraars en de al jaren stilstaande tarieven. Deze onderwerpen zullen ook de speerpunten zijn in het overleg met Zorgverzekeraars Nederland.

Verplicht spreekuur
Met het vervallen van het telefonisch consult zouden cliënten gedwongen worden naar het spreekuur te komen. Juist de oudere, kwetsbare cliënt zal hier veel last van ondervinden, weet het Comité uit ervaring. Ook een ouder die tussentijds nog vragen heeft over het dieet van zijn of haar kind, moet daar apart voor langskomen om de zorg vergoed te krijgen. ‘Het afschaffen van het telefonisch consult is geen zinnige zuinige zorg’, aldus de actiegroep.

Uitwerken dossier
Ook is een diëtist altijd nog indirecte tijd kwijt voor een cliënt, zoals het uitwerken van het dossier of overleggen met een mantelzorger of de (huis)arts. Ook deze tijd wordt straks niet meer vergoed. Wat betekent dat deze taken nu moeten worden gedaan terwijl de cliënt er nog naast zit. ‘Niet effectief en zeker niet cliëntvriendelijk in het kader van “goede zorg”. Op deze manier kan een diëtist geen gezonde praktijk voeren, mede omdat dat de tarieven al 11 jaar niet zijn aangepast.’

Veel media-aandacht
De actiegroep via Facebook krijgt niet alleen veel bijval van collega-diëtisten, ook de pers pakt het onderwerp veelvuldig op, en daar was het Van der Leek mede om begonnen. ‘In een artikel in het Leidsch dagblad stond de open uitnodiging van de Zorgverzekeraars Nederland om met elkaar in gesprek te gaan. Die handschoen heb ik opgepakt’, zegt Van der Leek. ‘Volgende week zitten we om tafel, wordt dus vervolgd.’

Reageer op dit artikel