nieuws

Europees Parlement wil ban op wegwerpplastic

Voedingsbeleid

Europees Parlement wil ban op wegwerpplastic

Over twee jaar zullen er geen rietjes, plastic bestek en plastic zakken meer in de Europese Unie te krijgen zijn als het aan het Europees Parlement ligt. De Europarlementariërs willen zo de berg plastic afval die onder andere oceanen vervuilt verkleinen.

Het Europees Parlement stemde over een ban op wegwerpplastic: 571 parlementariërs stemden voor, 53 tegen en 34 onthielden zich van stemming.

Plastic soep

“Er moet een einde komen aan de enorme plastic soep en -troep op onze zeeën en straten. Er bestaan voor veel producten allang circulaire alternatieven: we brengen de wetgeving bij de tijd”, zegt CDA-europarlementariër Annie-Schreijer Pierik.

Het Europees Parlement wil niet alleen een einde aan het gebruik van eenmalig te gebruiken plastic producten, maar ook plastic zakken en fastfoodverpakkingen.

Geen alternatieven

Plastics waarvoor geen alternatieven bestaan, dienen met een kwart gereduceerd te worden in 2025, aldus het EP. Te denken valt aan eenmalig te gebruiken plastic doosjes voor burgers en sandwiches en bakjes voorgesneden fruit, ijs en desserts. Schreijer-Pierik en haar collega’s streven naar “alleen volledig biologisch in alle omstandigheden afbreekbaar onschadelijke materialen uitzonderen van het aangenomen verbod en de reductiedoelstellingen.”

Recycling

EU-lidstaten zullen met nationale plannen moeten komen om het gebruik van verpakkingen die meermalen te gebruiken zijn en geschikt voor recycling aan te moedigen. Het EP wil gescheiden inzameling van plastic flessen en in 2025 een recyclingspercentage bereiken van 90% in 2025. Volgens het Europees Parlement is wetgeving tegen eenmalig te gebruiken plastic noodzakelijk om het zeeleven te beschermen en de kosten van milieuschade veroorzaakt door plasticvervuiling, €22 miljard in 2030, terug te dringen. Het EP treedt in onderhandeling met de EU-lidstaten als die hun eigen positie hebben bepaald als het gaat om het gebruik van eenmalig te gebruiken plastics.

Reageer op dit artikel