nieuws

Internationale diëtistenorganisatie aan tafel bij WHO (longread)

Voedingsbeleid

Internationale diëtistenorganisatie aan tafel bij WHO (longread)

De European Federation of the Associations of Dietitians (EFAD) bestaat 40 jaar. Dat werd gevierd in Rotterdam met een veelzijdig jubileumcongres onder het motto ‘Let’s make a difference’. Bijna 500 diëtisten uit heel Europa deden eraan mee. We bespreken de hoogtepunten van het congres met Annemieke van Ginkel-Res, de kersverse honorary president van EFAD. Zij geeft aan dat haar organisatie sinds kort als ‘non state actor’ is toegelaten tot de vergadering van de Europese regio van de World Health Organization. ‘Dat is heel goed nieuws!’, vertelt Van Ginkel in het interview. ‘Dat betekent er naar ons geluisterd wordt. Zo kunnen we de rol van de diëtist benadrukken.’

Je bent gekozen tot honorary president, gefeliciteerd!

‘Dankjewel! Het is een enorme eer om president te zijn van deze grote internationale groep diëtisten. Het wordt een uitdaging om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen, te zorgen voor betrokkenheid en groei binnen de organisatie en voor zichtbaarheid. Omdat we werken met veel vrijwilligers vergt dit de nodige sturing, maar ik heb er zin in!

Wat wordt de koers de komende jaren?

‘De focus zal vooral liggen op zichtbaarheid van van de diëtist, EFAD wil laten zien hoe belangrijk de rol van diëtisten in Europa is. Om dat te bereiken moeten we onze positie onderbouwen via beleidingsvoering. Dat klinkt saai, maar is het zeker niet, bovendien is het essentieel voor ons vak.’

Hoe gaat dat dan?

‘Op Europees niveau wordt beleid gemaakt als het gaat om gezondheid. Onze taak is om voeding en daarmee de rol van de diëtist te benadrukken. We hebben een ‘European Dietetic Action Plan’. Het doel van dat plan is simpel:  betere voeding en duurzame gezondheid bereiken door middel van proactieve betrokkenheid bij Health 2020 en het WHO Food & Nutrition Action Plan 2015-2020. Het actieplan is bedoeld om de gevolgen van voeding gerelateerde aandoeningen die voorkomen in de Europese aanzienlijk te verminderen.’

Health 2020?

‘Health 2020 is het Europese kader voor gezondheidsbeleid (in de periode 2010-2020). Inmiddels werken we al aan Health 2030 (periode 2020-2030). Het gaat dus over een gezonde toekomst. De WHO wil zich inzetten om de Europese bevolking gezonder te maken. En je staat er misschien niet bij stil, maar als diëtist kun je echt bijdragen aan een gezonder Europa.’

Wat is de relatie met de WHO?

‘EFAD sinds is kort toegelaten als ‘non state actor’ tot de vergadering van de Europese regio van de World Health Organization (WHO). Dat is heel goed nieuws! Dat betekent dat we weliswaar niet mogen stemmen, maar dat er wel naar ons geluisterd wordt. Zo kunnen we de rol van de diëtist benadrukken. Wij zijn de schakel tussen voedingswetenschap en praktijk.’

Kun je een voorbeeld geven?
‘Nou, bijvoorbeeld zorgen voor gezonde schoolmaaltijden of het screening van ondervoeding. We delen de grote Europese succesvolle projecten en laten zo zien hoe groot de rol van de diëtist is. Concreet gaat het om het promoten van een gezonde leefstijl richting de WHO: kijk eens wat diëtisten doen om bij te dragen aan de gezondheid van mensen.’

Eind september vond het EFAD congres plaats in Rotterdam. Wat waren volgens jou de absolute hoogtepunten?

Dat is echt een uitdaging, er werden namelijk meer dan 70 presentaties  gegeven. Dit wil ik graag met jullie delen:

  1. Positieve gezondheid

    Dr. Machteld Huber was onze ‘keynote’ speaker. De definitie die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert voor gezondheid is volgens Huber verouderd. Daarin wordt gezondheid gezien als toestand van ‘compleet welbevinden’. Ze pleit ervoor om te focussen op de sterkte en niet op de zwakte van een patiënt als het om zorg gaat. Ze presenteerde haar onderzoeksresultaten met als conclusie dat de eigen situatie van een patiënt de norm is, iedereen is tenslotte verschillend. Een handige tool om de 6 dimensies van positieve gezondheid in kaart te brengen vind je op www.mijn positievegezondheid.nl.

     

  2. Politiek en lobby en media-aandacht

    We weten heel goed hoe we als diëtist ons beroep moeten uitvoeren. Maar als we echt iets willen betekenen op grotere schaal en invloed wilt uitoefenen dan moet je meedenken op beleidsniveau én media-aandacht kunnen generen. Tijdens deze sessies kregen we tips over hoe je kunt zorgen voor aandacht voor voeding en de rol van diëtist in de politiek, we namen een kijkje in de Brusselse lobby-keuken en we leerden meer over het genereren van media-aandacht. Conclusie: Het is belangrijk om als diëtist zichtbaar te zijn en nog belangrijker de juiste boodschap over te brengen!

     

  3. Nutrition Economics voor diëtisten

    Dit is mijn favoriete onderwerp! Het gaat namelijk om de maatschappelijke kostenbatenanalyse van onze interventies. Wat kost een interventie met een diëtist en wat levert het op, ook in termen van kwaliteit van leven. Wij diëtisten vinden dit een lastig onderwerp, want we zijn geen econometristen. Maar het is wel heel belangrijk om inzichtelijke te maken wat de financiële waarde is van behandeling door een diëtist. Karen Freijer gaf tijdens het congres een goed overzicht.

     

  4. Chronische ziekten

    EFAD heeft 10 gespecialiseerde netwerken (subgroepen) die allemaal een sessie organiseerden. Zo werd er aandacht besteed aan verschillende chronische ziekten. Neem nou oncologie. Het was erg boeiend om te horen hoe hierover wordt gedacht binnen Europa en om daar samen over van gedachten te wisselen.

     

  5. Meet the expert

    Je herkent het allemaal: tijdens een presentatie durf je geen vraag te stellen. Of jouw vraag sluit net niet aan bij het onderwerp. Daarom hadden we tijdens de koffiepauzes ‘meet the expert’ sessies. Aan een ronde tafel met een kopje koffie napraten met een deskundige en hem of haar uitgebreid spreken. Het was een groot succes!

     

  6. Criteria bij ondervoeding

    Prof. Harriët Jager-Wittenaar is lector van het lectoraat Malnutrition and Healthy Ageing van de Hanze hogeschool in Groningen. Ze richt zich op: de rol van lichamelijke activiteit in de voedingstoestand van chronisch zieken en ouderen, de relatie tussen ondervoeding en kwetsbaarheid (frailty) en op nutritional assessment. Tijdens het congres deelde zij nieuwe de diagnostische criteria bij ondervoeding.

    Social events

    Natuurlijk was er ook aandacht voor de diëtist zelf, dat zorgde mede voor de goede sfeer die kenmerkend is voor de EFAD congressen. Nieuw dit jaar waren de ‘movement sessies’ tijdens het congres, waardoor iedereen vol energie en met een lach op het gezicht klaar was om aandachtig te luisteren. Maar ook na de presentaties was er de mogelijkheid om te bewegen: Tai Chi op het dak van het congrescentrum en een early morning run door hartje Rotterdam. Dat laatste was een uitdaging, want natuurlijk werd 40 jarige bestaan van EFAD uitbundig gevierd op een ‘dinercruise’ in de haven van Rotterdam.

     

  7. Eren en celebreren!

Er waren ook mooie officiële momenten. Honorary members werden benoemd, Dietetic Research Awards werden uitgereikt en Agnetha Hörnell, professor aan de Umeå universiteit in Zweden ontving de EFAD European Fellowship Award en nam de uitnodiging aan om volgend jaar een presentatie te geven.

En waar vindt het EFAD congres volgend jaar plaats?

‘In Berlijn! Een prachtige stad en prima bereikbaar vanuit Nederland, dus ik wil iedere diëtist die dit leest uitnodiging om te komen!’

Heb je nog een slotboodschap?

‘Het thema van dit jaar was ‘make a difference’, ik hoop dat duidelijk is geworden dat we dit op heel veel verschillende manieren kunnen doen en ik daag iedere diëtist dan ook uit om het verschil te maken!’

Wat is EFAD?

EFAD (European Federation of the Associations of Dietitians) is opgericht in 1978. Inmiddels vertegenwoordigt EFAD meer dan 35.000 diëtisten in 29 Europese landen. Diëtisten die zich willen aansluiten bij EFAD kunnen dat doen via de website van EFAD.

Reageer op dit artikel