nieuws

‘Maatregelen preventieakkoord onvoldoende’

Voedingsbeleid

‘Maatregelen preventieakkoord onvoldoende’

Nog voordat het ministerie van VWS vrijdag het Nationaal Preventieakkoord presenteert, is de doorrekening van het RIVM al bekend. NRC heeft deze in handen gekregen. Conclusie: de maatregelen zijn niet voldoende om de bevolking gezond te laten leven.

Vrijdag zal VWS-staatssecretaris Paul Blokhuis het Nationaal Preventieakkoord presenteren. Een groot aantal organisaties, waaronder fabrikantenkoepel FNLI en supermarktkoepel CBL tekenen het akkoord. Op voedingsgebied zijn de doelen van het akkoord onder meer het terugdringen van overgewicht. In 2040 zou overgewicht onder de bevolking weer onder de 38% moeten zitten (49% nu). Dat doel zou niet worden gehaald volgens een doorrekening van RIVM, zo meldt NRC.

Afspraken

In het Preventieakkoord staan volgens NRC per deelgebied (tabak, alcohol, voeding) de afspraken. Eerder lekte er plannen uit over onder meer goedkopere suikervrije frisdranken en meer accijns op alcohol, maar die plannen hebben het akkoord niet gehaald. Verder meldt NRC dat er onder meer afspraken zijn gemaakt met de levensmiddelenbranche over beperken van kindermarketing, gezondere kantines, suikerreductie in zuivel, caloriereductie in frisdranken en beperken van korting op alcohol van maximaal 25% van de prijs.

Reageer op dit artikel