nieuws

De Consumentenbond: hygiënescore horeca moet toegankelijk blijven

Voedingsbeleid

De Consumentenbond: hygiënescore horeca moet toegankelijk blijven

De Consumentenbond roept de Tweede Kamer op de bekendmaking van de inspectiegegevens van de horeca toegankelijk te houden. Het kabinet wil alleen nog samenvattingen van de inspectierapporten openbaar maken en de kleurcodering afschaffen. De Consumentenbond is voor het behouden van de kleurcodering.

Op donderdag 13 december ging de Tweede Kamer in debat over de openbaarmaking van inspectiegegevens van toezichthouders van de volksgezondheid (NVWA). De Consumentenbond dringt er bij de Tweede Kamer op aan deze motie te steunen en hierbij de kleurcodering te behouden.

Kleurcodering

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit laat via de kleurcodering zien of een horecagelegenheid zich aan de voorgeschreven hygiëne-eisen houdt. Volgens de Consumentenbond gaat de kracht van het huidige systeem verloren wanneer deze kleurcodering wordt afgeschaft.

 

Openbare inspectieresultaten

Directeur van de Consumentenbond, Bart Combée: ‘Wij pleiten al jaren voor de openbaarmaking van de inspectiegegevens. Een bruikbare presentatie van de resultaten is daarbij essentieel. Hiermee kunnen consumenten een weloverwogen keuze maken. En voor horecagelegenheden is het een prikkel om van hun hygiëne een prioriteit te maken. Zonder kleuren moeten consumenten zich door samenvattingen van de inspectierapporten worstelen, terwijl ze juist steeds meer gewend waren aan het huidige systeem.’

 

Overtreding en verscherpt toezicht

Uit de laatst bekende gegevens van de NVWA blijkt dat bijna de helft (43%) van de horeca- en ambachtelijke bedrijven in 2017 de regels overtrad. Daarnaast is het aantal bedrijven dat onder verscherpt toezicht is geplaatst, toegenomen. In 2016 waren dit nog 585 bedrijven, een jaar later liep dit aantal op tot 664 ondernemingen..

 

 

 

Reageer op dit artikel