nieuws

Gezond Uit en JOGG gaan het voedselaanbod gezonder maken in dagattracties

Voedingsbeleid

Gezond Uit en JOGG gaan het voedselaanbod gezonder maken in dagattracties

Gezonde leefomgeving en voeding in dagattracties krijgenaandacht in het preventieakkoord. Staatsecretaris Paul Blokhuis kondigde dit voornemen al aan tijdens het landelijk congres Gezond Uit dat eerder dit jaar plaatsvond.

De Taskforce Gezond Uit is de afgelopen twee jaar bezig geweest het voedselaanbod gezonder te maken. Vanaf nu gaat de organisatie samenwerken met JOGG om nog meer kantines in dagattracties gezonder te maken.

Samenwerking JOGG

Initiatiefnemer Suzanne van der Pijll draagt na deze beginfase Gezond Uit over aan Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). Volgens Gezond Uit sluiten de doelstellingen en werkwijze van JOGG perfect aanbij de ambitie van Gezond Uit.

Overgewicht en jongeren

Het kabinet zet zich in voor gezondere voeding en een gezondere leefomgeving. “Dat dit nodig is, is duidelijk”, aldus Marjon Bachra, directeur JOGG: “In 2016 hadden bijna 14% van de Nederlandse kinderen en bijna de helft van de Nederlandse volwassenen overgewicht. Het is belangrijk om op zo veel mogelijk plekken meer gezond voedsel aan te bieden zodat consumenten overal gestimuleerd worden de gezonde keuze te maken.”

Inspelen op vraag
Momenteel zijn er ongeveer honderd aanbieders van dagattracties al actief in de vrijetijdssector. Bij elkaar zijn ze goed voor meer dan 40 miljoen bezoekers per jaar. Volgens de taskforce bieden veel dagattracties nog geen gezonde voeding aan. Terwijl recent onderzoek wel laat zien dat de gemiddelde bezoeker behoefte heeft aan gezonde voedingskeuzes bij een dagje uit.

Meer gezonder aanbod

Op dit moment zijn er vijftien dagattracties aangesloten bij Taskforce Gezond Uit. Het streven in de toekomst is om het aanbod nog meer te laten aansluiten op de vraag. Hierbij worden er meer gezonde producten in dagattracties aangeboden en gaan de ze werken aan heldere en bruikbare richtlijnen voor meer gezonde voeding.

 

Reageer op dit artikel