nieuws

Red de diëtist pakt door in 2019, de focus ligt op de tariefhoogte

Voedingsbeleid

Red de diëtist pakt door in 2019, de focus ligt op de tariefhoogte

De aanpak van de actiegroep ‘Red de diëtist’ en de Nederlandse Vereniging van Diëtisten heeft ervoor gezorgd dat bijna alle zorgverzekeraars het telefonisch consult hebben ingekocht. Alleen de kleine zorgverzekeraar Caresq koopt het telefonisch consult niet in, maar wil wel in gesprek voor 2020.

Per 2019 is door een beleidsregel van de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZa) de indirecte tijd geschrapt, waarbij alleen nog het individueel dieetconsult vergoed zal worden. Rapportages, dossier en overleg met een huisarts of andere zorgverlener valt nu buiten de vergoede zorg. Dit zou verrekend moeten worden in de tarieven van de zorgverzekeraars, maar dit is helaas niet in de tarieven terug te zien. ’De huidige tarieven zijn nog ver onder de kostprijs en onder het tarief van de NZa als het geïndexeerd was geweest. Daarom staan de tarieven het komende jaar met stip op het programma van Red de diëtist’, aldus Everdien van der Leek, oprichter van de actiegroep

NZa-Monitor paramedische zorg
Daarnaast worden de resultaten van de NZa-monitor paramedische zorg het eerste kwartaal bekend. Hierbij is onder andere in kaart gebracht hoe de tarieven voor paramedische zorg zich hebben ontwikkeld in de loop van de jaren, hoe het contracteerproces verloopt, welke kwaliteitsafspraken er worden gemaakt en of er sprake is van wachttijden voor deze zorg.

 

Reageer op dit artikel