nieuws

Rodebietensap verbetert sprintvermogen bij voetballers

Voedingsbeleid

Rodebietensap verbetert sprintvermogen bij voetballers

Nitraat uit rode bieten verbetert de sprintprestaties van voetballers. Voor duursporters zoals wielrenners lijkt het weinig effect te hebben. Een en ander komt naar voren uit onderzoek van de Universiteit Maastricht. De resultaten dragen bij aan het bewijs dat nitraat ook in goed getrainde atleten een prestatieverhogend effect heeft.

Maastrichtse onderzoekers van de vakgroep Humane Biologie, onderzochten of 800mg nitraat, via rodebietensap, na zes dagen inname een positief effect heeft op de prestaties van voetballers en wielrenners. De hoeveelheid bleek voldoende om het sprintvermogen van de voetballers te verhogen met 3,4 procent.

Nitraat en zuurstoftekort

De onderzoekers zijn er nog niet helemaal zeker van welke mechanismes ervoor zorgen dat sportprestaties verbeterd worden wanneer nitraat wordt ingenomen. Als verklaring denken ze aan Stikstofmonoxide (NO), dat ervoor zorgt dat er meer zuurstof geleverd kan worden aan de spieren.

Duursporters hebben meer oxidatieve (type 1) spiervezels. Deze spiervezels zijn minder gevoelig voor nitraat, waardoor het extra NO nauwelijks effect heeft. Ook de zuurstoftoevoer naar de spieren is beter geoptimaliseerd dan bij niet-duursporters, zoals voetballers. Daardoor wordt er geen extra winst geboekt met het nitraat.

Stikstofmonoxide in het lichaam

Nitraat uit het voedsel wordt in de mond door bacteriën omgezet naar nitriet wat doormiddel van zuurstof en het aminozuur L-arginine gemetaboliseerd wordt door stikstofoxidesynthase (NOS) naar NO.

NO zorgt er onder andere voor dat de doorbloeding in de spieren verhoogt wordt, spiercontractie efficiënter verloopt, mitochondriale zuurstofconsumptie en glucose opname stijgt. Hierdoor kunnen sporters die een kortdurende maar explosieve inspanning leveren beter presteren.

Reageer op dit artikel