nieuws

EFSA lanceert interactieve tool rond voedingsnormen

Voedingsbeleid

EFSA lanceert interactieve tool rond voedingsnormen

De Europese Voedsel en Veiligheidsautoriteit EFSA heeft een interactieve tool ontwikkeld waarmee zorgprofessionals, zoals diëtisten, berekeningen kunnen maken op basis van de door EFSA opgestelde voedingsnormen.

De tool heet Dietary Reference Values Finder (DRV Finder) geeft de zogeheten referentie-innamen aan die gelden voor een gebalanceerd voedingspatroon. In de tool kan gerekend worden met de referentiewaarden voor bepaalde bevolkingsgroepen of de waarden die gelden voor voedingsstoffen. Gebruikers kunnen informatie verzamelen en combineren op basis van 32 door de Efsa opgestelde adviezen.

Referentie-innames

‘Referentie-innames zijn wettelijk vastgelegde richtwaarden voor een gebalanceerd voedingspatroon. Het geeft aan hoeveel energie, voedingsstoffen, vitamines en mineralen een gemiddelde volwassene per dag nodig heeft of wat maximaal nog past binnen een gezond voedingspatroon’, aldus het Voedingscentrum.

DRV Voedingsnormen

De voedingsnormen van EFSA zijn op wetenschap gebaseerde voedingsreferentiewaarden voor gezonde mensen. De adviezen variëren per levensfase en geslacht. De DRV’s kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt of ingezet worden. Zoals het beoordelen van de voedingskwaliteit van diëten, het ontwerpen van diëten (bijvoorbeeld schoolmaaltijden), het creëren van voedingsrichtlijnen, dieetbegeleiding, het vaststellen van referentiewaarden voor voedseletikettering of voor de ontwikkeling van voedings- en voedselbeleid.

Om maat gemaakte adviezen

De 32 adviezen van de EFSA omvatten onder andere energiebehoefte, voedingsvezels, eiwitten, koolhydraten, water, vetten, 14 vitamines en 13 mineralen.

Waardevol hulpmiddel?

Agnès de Sesmaisons Lecarré, van de EFSA Nutrition Unit, zegt: ‘Gezondheidswerkers en autoriteiten gebruiken DRV’s om consumenten te helpen bij het maken van gezonde voedingskeuzes. We hopen dat ze onze DRV Finder een waardevol hulpmiddel zullen vinden bij het uitvoeren van dit essentiële werk.’

Reageer op dit artikel