nieuws

Europese limiet voor transvetzuren in de voeding

Voedingsbeleid

Europese limiet voor transvetzuren in de voeding

Levensmiddelen mogen over twee jaar niet meer dan twee procent transvetzuren (op vetbasis) in het eindproduct bevatten. Dit is afgelopen woensdag vastgelegd in de Europese wetgeving.

Transvetzuren komen in Nederland al vrijwel niet meer in de voeding voor waardoor er in Nederland al sinds geruime tijd geen volksgezondheidsissue meer is, maar in andere Europese landen is dit soms nog wel het geval.

Transvetzuren
Transvetzuren ontstaan bij het minder vloeibaar maken van oliën tijdens een industrieel proces, het zogenaamde ‘harden’. Daarnaast ontstaan transvetzuren in het maagdarm-kanaal van herkauwers, zoals runderen en schapen. In de jaren ’90 van de vorige eeuw wees wetenschappelijk onderzoek uit dat transvetzuren het LDL –cholesterol verhogen en daarmee het risico op hart- en vaatziekten vergroten.

De Nederlandse voedingsindustrie is destijds aan de slag gegaan om transvetzuren zoveel mogelijk terug te dringen. Waar in Nederland het transvetzuurgehalte nu al geruime tijd zeer laag is, geldt dit niet voor een aantal andere Europese lidstaten.

MVO verwelkomt limiet
MVO, de ketenorganisatie voor oliën en vetten, is voorstander van de maximale limiet voor transvetzuren op Europees niveau. Hierdoor wordt in alle lidstaten het voedselaanbod gezonder en bovendien wordt het voor consumenten straks veel duidelijker.

‘Consumenten in heel Europa kunnen er straks gewoon van uit gaan dat hun levensmiddelen lage gehaltes aan transvetzuren bevatten’, zegt MVO in een persbericht. ‘Dat was tot op heden onduidelijk omdat transvetzuren niet op het etiket gedeclareerd mogen worden. Wat je wel op het etiket terugvindt is het hardingsproces van oliën (onder de term ‘harden’ of ‘hydrogeneren’) maar ook dit geeft hier geen goede informatie over.’

Inname transvetzuren in Nederland laag
De gemiddelde Nederlander krijgt per dag niet meer dan 0,3 procent van de calorieën aan transvetzuren binnen, zo blijkt uit de Nationale Voedselconsumptiepeiling 2012 – 2016. Dat is ruim onder de grens die de Gezondheidsraad in Nederland heeft bepaald, maximaal 1 energieprocent transvetzuren per dag.

Dierlijk transvet
Van de hoeveelheid transvetzuren in de Nederlandse voeding is ruim de helft van dierlijke oorsprong. ‘Hoewel de nieuwe wetgeving zich beperkt tot de industriële transvetzuren – omdat beleidsmakers er van uit gaan dat het lastig is om de vorming van transvetzuren in dieren te voorkomen –  kan het algemene voedingsadvies voor het eten van halfvolle of magere zuivel en minder (vet) vlees ook de inname van dierlijke transvetzuren terugdringen’, aldus MVO.

Reageer op dit artikel