nieuws

Gezondheidswinst mogelijk door ‘toegevoegd suiker’ op het voedingswaarde-label

Voedingsbeleid

Gezondheidswinst mogelijk door ‘toegevoegd suiker’ op het voedingswaarde-label

Een voedingswaarde-label dat aangeeft dat producten toegevoegde suikers bevatten, kan volgens een Amerikaanse studie bijna één miljoen cardiometabole aandoeningen zoals hartfalen, beroerte of diabetes type 2 voorkomen of uitstellen. Herformulering van producten kan dit aantal verhogen tot drie miljoen.

Na 2021 verplicht de Food and Drug Administration (FDA) in de Verenigde Staten dat voedingsfabrikanten het nieuwe voedingswaarde-label gebruiken waarop de ‘toegevoegde suikers’ zijn vermeld. De wetenschappers onderzochten of de nieuwe FDA-maatregel daadwerkelijk resulteert in gezondheidswinst en kostenbesparing. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift van de American Heart Association.

Simulatie van het effect van toegevoegd suikers op label

Het onderzoek gebruikt het Microsimulation Model (US IMPACT Food Policy Model) om een schatting te maken van de kosten en gezondheidswinst van het label over een periode van 20 jaar (2018 tot 2037).

De waardes van een recente meta-analyse werden gebruikt om een schatting naar de effecten van de categorie toegevoegd suiker op het label in kaart te brengen.  Aangezien er geen interventie studies zijn over het onderwerp was dit volgens de onderzoekers de beste oplossing.

De resultaten van de simulatie laten zien dat door toevoeging van het label 354.400 nieuwe gevallen aan hart- en vaatziekten en 599.300 nieuwe gevallen van diabetes voorkomen worden. Wat voor een verbetering zorgt van 727.000 quality-adjusted life-years (QALYs). Dit zal een kostenbesparing opleveren in de zorg van 31 miljarden van 61,9 miljard in de samenleving. De kosten om zo’n label te implementeren worden door het onderzoek geschat op 1,7 miljard.

Herformulering helpt

Het voorkomen of uitstellen van cardiometabole aandoeningen kan vergroot worden naar drie miljoen wanneer de levensmiddelenindustrie de toegevoegde suiker in eten en dranken gaat herformuleren. Zo zou het 1,2 miljoen nieuwe diabetes gevallen, bijna 709.000 nieuwe gevallen aan hart- en vaatziekten kunnen voorkomen. Wat uiteindelijk leidt tot 1,3 miljoen extra levensjaren in goede gezondheid. Dat levert een kostenbesparing op van $57,6 miljard in de gezondheidszorg en $113,2 miljard in de samenleving.

De studie ging ervan uit dat de industrie na jaar één van het beleid 7,5 tot 9 procent van zijn suikerhoudende producten opnieuw moest gaan formuleren. Het doel was om 25 procent minder toegevoegd suikergehalte te bereiken in deze producten over een periode van 2 tot 5 jaar. De beleidskosten die gemaakt worden voor het herformuleren van producten wordt in het onderzoek geschat op 4,3 miljard dollar.

Afbeelding hieronder geeft de kostenbesparing weer zoals in het onderzoek beschreven:

kosten besparing

Reageer op dit artikel