nieuws

Zorgprofessionals vragen staatssecretaris Paul Blokhuis over de btw op groenten en fruit

Voedingsbeleid

Zorgprofessionals vragen staatssecretaris Paul Blokhuis over de btw op groenten en fruit

Tijdens het Arts en Leefstijl congres op 5 april beantwoordde staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS een aantal brandende vragen die gesteld werden. De vraag die het meest leefde bij de gezondheidsprofessionals in de zaal was: ‘Waarom gaat de btw op groenten en fruit niet naar 0%?’

Sinds 1 januari moet er 9 procent btw betaald worden over voedingsmiddelen. Dit voelt voor de meeste mensen als averechts, zeker wanneer er door de overheid juist in het preventieakkoord gepleit wordt voor gezondere voeding.

Paul Blokhuis over de groenten en fruit

‘Het eten en het produceren van eten hebben we duurder gemaakt om arbeid goedkoper te maken, zodat er meer mensen aan het werk kunnen komen. Die verschuiving heeft tot een btw-verhoging van 9 procent geleidt.’ Paul Blokhuis geeft aan er zelf niet blij of trots op te zijn en dat het kabinet nog huiswerk heeft om het een en ander te verschuiven, echter verdedigt hij wel het kabinetsbeleid voor deze periode.

Afbakenen groente en fruit lastig

Ook geeft Blokhuis net zoals staatsecretaris Menno Snel van Financiën aan dat het afbakenen van wat precies groenten en fruit is moeilijk is. ‘Ik geef u op een briefje mee, als we zeggen groenten en fruit dan organiseren producenten het zo dat in al het eten groenten en fruit zit. We moeten dus met elkaar een duidelijke grens trekken wat dan onder het lage btw valt.’

Jaap Seidell wil 0% btw

Hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell ziet liever ook geen btw op groenten en fruit. ‘Nederlanders eten veel te weinig groente en fruit. Het is relatief duur. Je zou eigenlijk juist stimulerende maatregelen moeten nemen om het aantrekkelijker te maken voor mensen met een laag inkomen. Aan de btw-verhoging is niets meer te veranderen. Maar die differentiatie in prijzen, met subsidies en accijnzen, daar kun je wel wat aan doen.’

Foodwatch en de samenleving wilt 0%

Foodwatch publiceerde eind vorig jaar een marktonderzoek van Multiscope over het btw op groenten en fruit. Uit het onderzoek kwam naar voren dat 80 procent van de 1030 ondervraagde graag een btw verlaging ziet op groenten en fruit.

Foodwatch vindt ‘dat de overheid moet zorgen dat een appel uiteindelijk minder kost dan een donut, zeker ook omdat de overheid deze scheve situatie zelf heeft gecreëerd.’

Bron foto: Arts en Leefstijl

Reageer op dit artikel