nieuws

Consumentenbond over ontbijtgranen: ‘Het wordt ingewikkelder als fabrikanten ingrediënten toevoegen’

Voedingsbeleid

Ontbijtgranen zijn vaak minder gezond dan de voorkant van de verpakking doet vermoeden. Die conclusie trekt de Consumentenbond uit een onderzoek naar ontbijtgranen. De bond kende het Nutri-Score logo toe aan deze producten. “Moeilijke keuzes zijn ineens een stuk gemakkelijker.”

De Consumentenbond is, net als een groeiend aantal marktpartijen, voorstander van de invoering van het Nutri-Score logo op producten in de supermarkt. Al op het Food Future Event van VMT in april voorzag de bond al een reeks producten eigenhandig van het logo om bezoekers van het event bewust te maken.

Nu nam de Consumentenbond ontbijtgranen onder de loep die in de schappen van Albert Heijn en Jumbo zijn te vinden. Er werd gekeken naar segmenten zoals pap, (krokante) muesli, havermout en granola. Om de voedingswaarde van ontbijtgranen in kaart te brengen, berekende de Consumentenbond de Nutriscore van 70 producten. Van de 20 ontbijtgranen voor kinderen krijgt slechts 25% een A, de gezondste score. Bij de 50 ontbijtgranen voor volwassen is dat 44%.

Toevoegingen

Verreweg de meeste producten voor volwassenen scoorden een A in de Nutri-Score schaal, 22 van de 50 producten kwamen hiervoor in aanmerking, 11 producten belandden in de B-categorie, 15 in C en tot slot 2 producten kregen een D. Geen enkel product was in de E-categorie te vinden. Voor een precieze indeling zie het beeld bij dit bericht.

Volgens Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond wordt met de berekening de ‘kracht van Nutriscore’ getoond. “Consumenten krijgen direct een realistisch beeld van de voedingswaarde.

Voorbeelden

De Consumentenbond geeft enkele interessante bevindingen uit het onderzoek. Zo bestaat de biologische cornflakes van Albert Heijn vrijwel alleen uit mais en scoort een A. Kellogg’s voegt aan zijn cornflakes zout en suiker toe en die krijgt daarom een C. En ook bij typische kinderproducten zijn er grote verschillen. Zo krijgt de Quaker kids crunchy mix-up chocolate flavour een A, terwijl de Jordans junior chocolate granola, met meer suiker en verzadigd vet, een C scoort.

Bewerkte granen

Met de nagenoeg onbewerkte ontbijtgranen zit het wel goed, zegt de bond. Producten met 100% havermout of speltpap bevatten van veel vezels en eiwit en nauwelijks suiker of verzadigd vet. Dergelijke producten scoren een A. “Het wordt ingewikkelder als fabrikanten allerlei ingrediënten gaan toevoegen. Bij ontbijtgranen zorgt dat vaak voor veel suikers en ongezond vet. Een goed voorbeeld hiervan is Brinta. Het bekende volkoren graanontbijt zonder toevoegingen, op een snufje zout na, krijgt een A. Maar drinkontbijt Naturel van Brinta bevat ruim 20% toegevoegde suikers en krijgt een B. Terwijl je, als je de voorkant van de verpakking ziet, zou denken dat deze producten even gezond zijn.”

Op het verkeerde been

In het artikel in de Consumentengids worden ook voorbeelden genoemd waarvan de bond vindt dat consumenten op het verkeerde been wordt gezet. “Zo is Dorset Cereals cranberry, cherry ^almond volgens de voorkant ‘honest, tasty and real’. De achterkant geeft een minder ‘honest’ beeld; ruim 30% rozijnen versus 1% cherry. De 6% cranberry’s zijn gesuikerd en dus meer een soort snoepjes. Dat deze Dorset cereals van alle 50 ontbijtgranen verreweg de meeste suikers bevat, zou je op basis van de voorkant toch niet vermoeden”, schrijft de Consumentenbond.

Reageer op dit artikel