nieuws

De basis onder Schijf van Vijf beschreven

Voedingsbeleid

De basis onder Schijf van Vijf beschreven

In het tijdschrift Public Health Nutrition is een artikel van het Voedingscentrum en het RIVM verschenen waarin de ontwikkeling van de Nederlandse voedingsrichtlijnen is beschreven zoals ze in beeld zijn gebracht in de Schijf van Vijf.

De Schijf van Vijf is een visuele voorstelling van de Nederlandse Voedingsrichtlijnen voor een gezond eetpatroon en komt voort uit een heel proces. Zo beschrijft het artikel dat er 29 systematische reviews zijn gebruikt. Ook is gebruik gemaakt van kennis van experts om nutriënten, voedsel en voedingsgewoontes onderbouwd in kaart te brengen.

Schijf van Vijf

De schijf wordt al sinds 1953 gebruikt als voorlichtingsmodel. In 2011 werd duidelijk dat 75 procent van de diëtisten het model gebruikt. Een onderzoek uit 2015 laat zien dat 92 procent van de Nederlandse bevolking de Schijf van Vijf kent en zelfs 61 procent de aanbevelingen weet. Dat maakt het een geschikt model om aan te houden en door de tijd heen aan te passen.

De huidige vormgeving van het model was de winner van de drie concepten die op tafel lagen. Alle drie de varianten zijn getest door consumenten, diëtisten en geëvalueerd door voeding-, gedrag-, en communicatiedeskundigen.

Vijf voedselgroepen

De vijf voedselgroepen die representatief zijn in de Schijf van Vijf zijn gekozen omdat ze geassocieerd worden met een verlaagde kans op het ontwikkelen van chronische ziekten, als hart- en vaatziekten en kanker. Voedingsmiddelen die juist de kans op ziekten versterken zijn gelimiteerd of volledig buiten schot gelaten, denk aan bewerkt vlees en suikerrijke dranken. De hoeveelheden die consumenten van elk vak moet nuttigen, is verkregen door te kijken naar welke nutriënten in dat vak aanwezig zijn en het gezondheidseffect.

Tijdens de ontwikkeling is er rekening gehouden met het feit dat iedere subgroep van de bevolking zich kan vinden in de Schijf van Vijf. Hiervoor is een onafhankelijk panel gevraagd, dat niks met de voedingsindustrie te maken heeft, om de producten uit ieder vak te beoordelen en of er genoeg variatie aanwezig is. Op basis van dat oordeel zijn bepaalde producten uit de Schijf van Vijf gehaald, bijvoorbeeld cornflakes.

 

Reageer op dit artikel