nieuws

Nederland mag na 20 jaar weer rundvlees naar Korea exporteren

Voedingsbeleid

Na bijna twintig jaar heeft Zuid-Korea zijn markt weer opengesteld voor rundvlees uit EU-landen. Nederland en Denemarken zijn de eerste lidstaten die hun export kunnen hervatten, meldt de Europese Commissie.

Nederland mag na 20 jaar weer rundvlees naar Korea exporteren

Zuid-Korea sloot zijn markt in 2001 vanwege de gekkekoeienziekte BSE. Jaren van hard werk hebben ertoe geleid dat Nederlandse en Deense veehouders weer een nieuwe markt hebben om hun vlees te verkopen, zegt EU-handelscommissaris Cecilia Malmström. Dit meldt ANP.

Grote importeur

Volgens haar collega Vytenis Andriukaitis (Voedselveiligheid) wordt met de hervatting erkend dat de veeziekte is overwonnen. “Uitstekend nieuws voor EU-producenten.” Landbouwcommissaris Phil Hogan hoopt dat andere lidstaten snel kunnen volgen.

Zuid-Korea is een van de grootste rundvleesimporteurs ter wereld. Het handelsakkoord tussen de EU en het Aziatische land uit 2011 voorziet in tariefbeperkingen voor Europees rundvlees.

VS

De VS hebben reeds in 2016 groen licht gegeven voor de export van Nederlands kalfsvlees naar de Verenigde Staten (VS). De Europese Commissie (EC) en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) speelden een cruciale rol in de eerste export van Nederlands kalfsvlees naar de Verenigde Staten in twintig jaar.

Reageer op dit artikel