artikel

Jacqueline Tol: ‘Financiering voor gewichtsmanagement is echt nodig’

Voedingscommunicatie

Jacqueline Tol: ‘Financiering voor gewichtsmanagement is echt nodig’

Hoe ben je in de voedingssector terechtgekomen?

Voeding heeft altijd mijn interesse gehad. Daarom ben ik aanvankelijk Voeding & Diëtetiek gaan studeren in Nijmegen. Na twee paramedische stages, waarvan de een in Nederland en de ander in België, merkte ik dat er een verschil was tussen de methodes die gebruikt werden voor behandelingen in de zorg.

Ik raakte geïnteresseerd in hoe adviezen nu eigenlijk tot stand komen en daarom ben ik gaan doorstuderen aan de Wageningen Universiteit. Hier heb ik Voeding & Gezondheid gedaan in de richting van epidemiologie. Eindelijk ging het de diepte in, iets waaraan het voor mij ontbrak bij de eerdere opleiding. Door alle onderzoeks- en statistiekvakken kwam alles op zijn plek. Daarna heb ik stage gelopen in een obesitaskliniek in San Francisco, waar mijn visie op gezondheidsbeleid nog meer werd verbreed. Na die stage ben ik bij het Nivel, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, gaan werken als onderzoeker in de richting van de obesitasproblematiek. Ik zorgde ervoor dat we gegevens van alle diëtistenpraktijken in Nederland binnenhaalden en dat een representatieve groep meedeed aan het onderzoek. Mijn tijd daar werd nog interessanter toen ik de kans kreeg om een proefschrift te schrijven. Dat richtte zich op een beleidsstuk over gewichtsmanagement in Nederland. Met mijn proefschrift hebben we een aantal aanbevelingen gedaan voor zowel diëtisten als huisartsen en zorgverzekeraars. Het belangrijkste punt is toch wel dat huisartsen meer ruimte moeten krijgen om overgewicht en obesitas bespreekbaar te maken bij hun patiënten en meer tijd voor leefstijladvisering.

 

Waar ben je op dit moment mee bezig?

 

Na mijn werk als onderzoeker en data-analist bij het Nivel, merkte ik dat ik de praktijk en het mens-tot-mens contact toch wel miste. Toen kreeg ik per toeval de kans om te helpen bij een project voor leefstijlinterventie bij kinderen, LEF. In eerste instantie was het een tijdelijke klus, maar de projectleidster ging met zwangerschapsverlof en toen heb ik haar taken kunnen overnemen. Ik heb geholpen met het optimaliseren van het programma en dat was ontzettend gaaf om te doen. Ik was namelijk wel bezig als onderzoeker, maar mijn werk zat redelijk dicht bij de praktijk waardoor ik ook snel kreeg teruggekoppeld hoe de kinderen de interventie zelf ervoeren. De pilotfase is inmiddels voorbij en het project gaat nu landelijk van start. De projectleidster is weer

terug en nu ben ik weer op zoek naar een nieuwe uitdaging.

 

Wat zou je nog onderzocht willen zien?

 

Op dit moment vind ik dat er nog veel te weinig gezorgd wordt voor goede hulp voor mensen met overgewicht of obesitas. Dat moet echt veranderen. Ik zou heel graag willen dat een betere financiering voor gewichtsmanagement van de grond komt. Dat verschillende zorgverleners efficiënter gaan samenwerken en dat dit uiteindelijk ten goede komt aan de cliënten. Door de praktische kennis en de onderzoekservaring die ik inmiddels heb opgedaan in de diëtetiek en in gewichtsmanagement, denk ik dat ik goed mee zou kunnen denken over een nieuw beleid op dit gebied.

Reageer op dit artikel