artikel

Column – nepnieuws en alternatieve feiten in de voedingswetenschap

Voedingscommunicatie

Column –  nepnieuws en alternatieve feiten in de voedingswetenschap

Het is even wennen dat we bij alles wat we lezen, moeten bepalen of het nepnieuws, een alternatief feit of de waarheid is. Voor ons als voedingskundigen en gezondheidsprofessionals is dit niet helemaal nieuw, we hebben ten slotte al jaren discussie of nieuwsberichten over voedingsonderzoek mogelijk veel te kort door de bocht of zelfs misleidend zijn.

Het is geruststellend om te zien dat er steeds meer voedingskundigen en gezondheidsprofessionals opstaan, zich verenigen in organisaties zoals de NAV en zich mengen in het maatschappelijke debat over gezonde voeding.

Regelmatig wordt ‘de industrie’ genoemd als bron van onjuiste informatie. Wat veel consumenten zich niet realiseren is dat, in tegenstelling tot journalisten en bloggers, de Europese levensmiddelenindustrie voor communicatie over voeding gebonden is aan strikte regelgeving. Een voorbeeld: door Europese wet- en regelgeving is het voor de levensmiddelenindustrie verboden om consumenten te informeren over de relatie tussen een product en gezondheid, zolang deze niet goedgekeurd is (Artikel 13 en 14 claims, EU). Wanneer de industrie zich niet aan de regels houdt, zijn er boetes, moeten producten worden teruggetrokken en is er schade aan het imago en wellicht de bedrijfsresultaten.

De Europese regelgeving is belangrijk om consumenten te beschermen tegen voorbarige en onvoldoende onderbouwde beloften over producten. Echter, sommige regelgeving beperkt juist het geven van duidelijke informatie. Neem transvet. De regelgeving verbiedt het om de hoeveelheid transvet op het etiket te vermelden. Uit de afzonderlijke ingrediënten zoals ‘gedeeltelijk gehard vet’ – vaak verward met ‘volledig gehard vet’ – kan worden afgeleid dat er mogelijk transvet in het product zit. Maar welke consument snapt dat? Door verboden als deze krijgen consumenten niet altijd de beste informatie om gezonde keuzes te kunnen maken.

De relatie tussen voeding en gezondheid is ontzettend ingewikkeld. De vertaling naar duidelijke adviezen voor consumenten in het huidige klimaat van verwarring en wantrouwen is wellicht nog veel moeilijker. Daarom is het heel belangrijk dat wij als voedingskundigen vanuit al onze verschillende professionele invalshoeken, inclusief de levensmiddelenindustrie, vooral doorgaan met het deelnemen aan het maatschappelijke debat over gezonde voeding.

 

Anne Wanders: Onderzoeker voeding en gezondheid bij Unilever R&D; lid Nederlandse vereniging van voedingswetenschappen

Reageer op dit artikel