artikel

Nieuwe koolhydraten?

Voedingscommunicatie

Nieuwe koolhydraten?

Al jaren beantwoord ik met veel plezier allerlei consumentenvragen over voeding. Regelmatig word ik verrast. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 5.

 Laatst nog, toen ik werd ik gebeld door een man die zich afvroeg waar het woord ‘koolhydraten’ vandaan komt. Hij was er stellig van overtuigd dat koolhydraten iets met kool te maken hadden. Na een denkbeeldige diepe zucht deed ik een poging iets uit te leggen over een chemische verbinding met koolstof en waterstof. Het bleef erg stil aan de andere kant van de lijn…

Dat begrijp ik wel. De term koolhydraten is moeilijk te bevatten, tenzij je vroeger goed hebt opgelet tijdens de scheikundeles óf voedingsdeskundige bent. Voor de meeste mensen is het abracadabra.

Laten we de precieze definitie dan vergeten en ons focussen op de voedingsstof zelf. Daar wordt het niet makkelijker op, want er is veel discussie. De ene voedingskundige zweert bij de 40 energieprocent koolhydraten, zoals Voedingscentrum ons adviseert. De andere doet ze juist in de ban. En ook daar valt wat voor te zeggen. Een jaar weinig koolhydraten heeft in Leende voor een verbetering van de gezondheid gezorgd.

‘Koolhydraten zijn niet slecht, maar sommige zijn gezonder dan andere’, zegt een vakgenoot. Een goed punt, vind ik. Maar hoe zorgen we dat mensen dat verschil begrijpen. Helpt het om te spreken over langzame versus snelle koolhydraten of over complexe versus witte koolhydraten? Ik denk het niet. Het wordt er allemaal niet duidelijker van. 

Koolhydraten. Hoe langer ik naar dat woord kijk, hoe meer ik me eraan stoor. Het klinkt ook gewoon niet lekker. Neem nou vet. Dat bekt lekker smeuïg. Vet goed, vet gezond, dat heeft iets heel positiefs. Net als vitamines. Daar hangt ook zo’n heerlijk aura omheen. Vi-ta-mi-ne: dat moét wel gezond zijn.

Koolhydraten hebben dus een serieus een imagoprobleem. En als je een imagoprobleem hebt, dan moet je iets doen aan je communicatie. Misschien moeten we wel beginnen met een nieuwe naam, of nieuwe namen voor de verschillende groepen koolhydraten. Laten we onder leiding van heuse naamexperts gaan brainstormen, analyseren en ontwerpen.

Met zo’n nieuwe naam krijgen we de aandacht én beginnen we met een schone lei. Dan kunnen we uitleggen wat de functie is van deze belangrijke voedingsstoffen. 

Oh ja, dan moeten we het als voedingsdeskundigen wel met elkaar eens zijn. Maar daar komen we wel uit, toch?

Reageer op dit artikel