artikel

Column Suzan Tuinier: Uniek of niet?

Voedingscommunicatie

Eigenlijk is het best gênant, maar het lukt me zelden om iemands naam te onthouden.

Column Suzan Tuinier: Uniek of niet?
scoop and pile of oatmeal with its plant

Laatst verbaasde ik mezelf door op een feestje Pieter te herkennen. En ik wist ook nog dat hij dol was op hardlopen én waar hij werkte. Dat vond hij leuk, dat merkte ik meteen. Dat is niet zo gek, want mensen vinden het leuk om persoonlijke aandacht te krijgen. Online wordt daar handig op ingespeeld. Elke week krijg ik heel wat nieuwsbrieven in mijn mailbox, maar als ik persoonlijk word aangesproken, lees ik ze eerder. Het is volledig geautomatiseerd, dat weet ik, maar toch voel ik me uniek. Aandacht is blijkbaar fijn en we willen graag bijzonder gevonden worden.

Personalized nutrition

Is dat principe niet ook de essentie van personalised nutrition? Volgens TNO is dat nog veel meer dan persoonlijke aandacht. Het is meer dan voedingsadvies op maat en zélfs meer dan een voedingspatroon afgestemd op je genen. De basis voor personalized nutrition is nogal wat: data over je voedingsinname, lichaamsmetingen, biomarkers die aantonen of er sprake is van tekorten en de samenstelling van je darmflora. De onderzoeksorganisatie verwacht in de toekomst meer ontwikkelingen en doorbraken op het gebied van personalized nutrition te realiseren.

Ik ben heel benieuwd wat de toekomst ons gaat brengen. Maar voordat het mogelijk is iedereen zo uitgebreid te onderzoeken, kunnen we al heel ver komen met de huidige voedingsadviezen. De eerste stap die voedingsvoorlichters nu al kunnen zetten is: het geven van een flinke dosis persoonlijke aandacht, waardoor mensen zich speciaal voelen. Inmiddels hebben we het op het feestje over voeding voor het hardlopers. Ik luister aandachtig naar Pieter, stel hem vragen en geef hem de tip om twee uur voor een wedstrijd eens havermout te eten. Dat adviseer ik eigenlijk iedere duursporter, maar dat zeg ik natuurlijk niet. Pieter is zichtbaar blij met zijn persoonlijke advies en weet nu zeker dat hij bij de volgende hardloopwedstrijd een persoonlijk record gaat lopen.

Suzan Tuinier, diëtiste en communicatiedeskundige, geeft als columniste regelmatig haar mening over diverse voedingsonderwerpen. Deze column verscheen in de oktoberuitgave van Voeding Nu.

Meer weten over personalized nutrition, kom dan naar het Voeding Nu Jaarcongres.

Diëtisten werken vaak volgens de Schijf van Vijf, maar in hoeverre volstaan de klassieke richtlijnen nog? Welke nieuwe diagnose- en behandelmogelijkheden kunnen diëtisten, gewichtsconsulenten en leefstijlcoaches meenemen in hun adviezen?

Tijdens dit nieuwe jaarevenement van Voeding Nu op dinsdag 26 november 2019 bereiden we je voor op de toekomst van het voedingsadvies en de rol die diëtisten en andere voedingsdeskundigen hierin vervullen.

Bekijk het programma

Meld u direct aan

Reageer op dit artikel