artikel

Voedingscentrum voegt Ingrediëntenchecker toe aan Kies ik Gezond?-app

Voedingscommunicatie

Voor mensen met een voedselallergie is de ingrediëntenlijst op het etiket belangrijk. Met de nieuwe Ingrediëntenchecker in de Kies Ik Gezond?-app kunnen consumenten vanaf nu niet alleen informatie opvragen over de voedingswaarde van een product, maar ook letten op een specifiek ingrediënt.

Voedingscentrum voegt Ingrediëntenchecker toe aan Kies ik Gezond?-app

Op elke verpakking staat een voedingswaardetabel. Wanneer consumenten meer of minder willen eten van een bepaalde voedingsstof, bijvoorbeeld vezels of verzadigd vet, kunnen ze deze tabel bekijken. De voedingswaardetabel geeft hen dus informatie over hoeveel voedingsstoffen er in het product zit. Deze informatie kunnen consumenten vervolgens gebruiken bij het maken van gezonde(re) eetkeuzes (1,2).

Cruciale informatie over voedselallergie

Niet alleen voor consumenten die willen letten op bepaalde voedingsstoffen is het etiket belangrijk. Ook voor mensen met overgevoeligheidsreacties op eten, zoals voedselallergie en -intolerantie, bevat het etiket cruciale informatie. Geschat wordt dat in Nederland 1 tot 3% van de volwassenen en 4 tot 6% van de kinderen een voedselovergevoeligheid heeft. De enige preventieve manier om met voedselovergevoeligheid om te gaan, is het voedsel te vermijden dat de betreffende allergenen bevat. Fabrikanten zijn daarom verplicht om de veertien meest voorkomende allergenen te vermelden in de ingrediëntenlijst.

Consumenten hebben echter vaak kritiek op het voedseletiket. Zo vindt men de informatie moeilijk vindbaar, slecht leesbaar of verwarrend (2). Daarnaast vinden mensen die een voedselovergevoeligheid hebben de specifieke allergeneninformatie vaak onduidelijk, hetgeen onzekerheid over de voedselkeuze met zich meebrengt. Ook consumenten die boodschappen doen voor familie of vrienden met een allergie of intolerantie weten vaak niet goed waar ze op moeten letten bij het lezen van het etiket. Ze zijn onzeker of ze wel de veilige keuze maken.

De Ingrediëntenchecker

Om consumenten te ondersteunen bij het maken van gezonde en veilige voedselkeuzes heeft het Voedingscentrum daarom een nieuwe functie aan de Kies Ik Gezond?-app toegevoegd: de Ingrediëntenchecker. Wanneer de gebruikers in het persoonlijke profiel instellen dat ze op gluten of noten willen letten, krijgen ze na het zoeken of scannen van het product meteen terugkoppeling of het ingestelde ingrediënt erin zit of niet. Zo hoeft de gebruiker niet meer het hele etiket uit te pluizen. Het wordt gemakkelijker om producten te vinden zonder het ingestelde ingrediënt. Deze functie houdt (nog) geen rekening met ‘sporen van’. Dit komt doordat er in Europa momenteel geen wet is die verplicht om dit specifiek op het etiket te vermelden. Consumenten worden dus geadviseerd om altijd zelf goed te blijven kijken of ze het product wel of niet kunnen eten.

Kies ik gezond-app (applestore)

Kies ik gezond-app (Google play)

 

Referenties

1. Grunert KG, & Wills JM. A review of European research on consumer response to nutrition information on food labels. Journal of public health. 2007;15(5):385-399. doi:10.1007/s10389-007-0101-9
2. Grunert KG, Fernández-Celemín L, Wills JM, Storcksdieck genannt Bonsmann S, & Nureeva L. Use and understanding of nutrition information on food labels in six European countries. Journal of public health. 2010;18(3):261-277. doi:10.1007/s10389-009-0307-03.
3. Cowburn G, & Stockley L. Consumer understanding and use of nutrition labelling: a systematic review. Public Health Nutr. 2005;8(1):21-28.

Reageer op dit artikel