blog

Genomineerden bekend voor Gouden Windei 2015

Voedingscommunicatie

Genomineerden bekend voor Gouden Windei 2015

Foodwatch heeft dit jaar 7 producten genomineerd die kans maken om bekroond te worden met de titel Gouden Windei 2015.

Het Gouden Windei is een prijs voor het meest misleidende product. De genomineerde producten zijn Plus Pindakaas Light, AH mini roomboter amandelstaaf, Appelsientje halfzoet, Cranberries, Liga Melk-aardbei, Aldi pasta met truffel en Amandeldrink biologisch. Op de website van foodwatch is uitgebreid te lezen waarom deze producten genomineerd zijn. Hieronder een kort overzicht met enige motivatie van foodwatch.

Plus Pindakaas Light

Light pindakaas met 30% minder vet: het lijkt dé oplossing voor pindakaasliefhebbers met een gewichtsprobleem. Maar niet heus. De lightvariant van supermarkt Plus bevat 451% meer suikers. Zo beland je van de vette regen in de gesuikerde drup, vindt de organisatie van het Gouden Windei.

AH mini roomboter amandelstaaf

Oké, er stáát ‘mini’ op de verpakking. Maar toch is het een flinke tegenvaller als je de kartonnen verpakking van deze mini roomboter amandelstaaf openmaakt. Bijna de helft van de inhoud is letterlijk ‘gebakken lucht’!

Appelsientje halfzoet

Toegegeven: Appelsientje durft wel. Appelsientje Halfzoet is ‘minder zoet’, tetteren hun marketeers. Daar betaal je dan wel iets meer voor maar dan hebben ze de appelsap ook echt voor jou met water verdund…

Cranberries

Superfood is hot. En wat krijg je dan? Gesjoemel door handige marketeers. Albert Heijn doet er grif aan mee. Over de cranberries heeft AH een dikke laag siroop gegoten. Zo houd je 68% suikers over en 30% cranberries. Dat is geen superfood, maar fastfood!

Liga Melk-Aardbei

Zo’n ‘verantwoorde’ Liga ‘vol bouwstoffen’ geef jij je kind met een gerust hart, toch? Mwah. De melk-aardbeikoek bevat welgeteld 0,03% aardbeienpoeder en 667x meer suikers! Lekker er tegenaan na deze ‘break’? Stuiteren van de suiker, zal Liga bedoelen.

Aldi pasta met truffel

Aldi doet sjiek op z’n Aldi’s. Truffel is een heel duur ingrediënt, maar Aldi’s pasta met truffel moet natuurlijk wel goedkoop blijven. En dus krijg jij in zo’n pakje ‘Mama Mancini’ 0,0006% truffel. Dat is de ‘rijke vulling’ van Aldi.

Amandeldrink biologisch

De alternatieven voor koemelk zijn ‘booming business’. Zo ook amandeldrink. En dan ook nog eens biologisch. Maar die 1% amandelen in deze Almond Drink hebben wel erg weinig in de melk te brokkelen. Dat is pakweg 2 nootjes per glas (200 ml).

Lees verder op Voeding Nu online:
Productclaims kunnen consument vals gevoel van gezondheid geven

Reageer op dit artikel