blog

‘Is kokosvet het nieuwe levenselixer? Nee’

Voedingscommunicatie

‘Is kokosvet het nieuwe levenselixer? Nee’

Suiker, melk, brood, vet en kip, deze vijf voedingsthema’s die vaak in het nieuws zijn, kwamen op dinsdag 14 juni aan bod op het bloggersevent van Voeding Nu en partners. Vijf wetenschappers hielden een korte presentatie, waarna ze onder leiding van RTL-presentatrice Meike de Jong met elkaar in discussie gingen.

Professor Ingeborg Brouwer van de Vrije Universiteit Amsterdam ging in op kokosvet. Na een kleine inventarisatie in de zaal van fabels over kokosvet die de ronde doen, ging ze in op voedingskundige eigenschappen en functies van verschillende vetten. Om vervolgens in te zoomen op kokosvet dat momenteel helemaal hip is, waarover veel  geblogd wordt en dat in steeds meer keukenkastjes te vinden is.

‘Je  kunt best een keer wokken met kokosvet, als je het lekker vindt’, zegt Brouwer, ‘Maar het bestaat toch vooral uit heel veel verzadigd vet, 85 procent, waardoor het LDL-cholesterol dat een risicofactor voor hart- en vaatziekten is, omhoog gaat.’  Op de vraag of kokosvet het nieuwe levenselixer is, zoals sommigen beweren, was haar antwoord een volmondig ‘Nee’.

Oude granen
Fred Brouns, emeritus hoogleraar Innovatieve Gezonde Voeding van de Universiteit Maastricht ging in op de fabels die over brood de ronde doen. Door publicaties als De Broodbuik en de Voedselzandloper is gaan rondzingen dat er van alles mis is met dagelijks brood op het menu. Brood zou in de evolutie van de mens relatief nieuw zijn. Je zou er allergieën van krijgen en dik van worden, waren een paar voorbeelden die Brouns aansneed.

Hij liet aan de hand van wetenschappelijk bewijs zien dat de mens al sinds tienduizenden jaren op grote schaal tarwe, rogge en gerst eet. Daarna ging hij nog in op het moderne tarwe dat vooral sinds 10.000 jaar in zwang kwam, onder andere door hogere opbrengsten.  ‘Er is geen bewijs dat oude rassen gezonder zijn dan het huidige brood tarwe’, aldus Brouns die verder aangaf: ‘Blijf rationeel en laat je niet onnodig angstig maken door wat er in de media rondgaat.’

Bofkip
Kip, het meest veelzijdige stukje duurzaamheid, was het onderwerp van gedragswetenschapper Hans Dagevos van Wageningen Universiteit. Hij legde uit dat de Nederlandse kip door inspanningen in de pluimveesector tegenwoordig vooral een groene kip is: ‘Een bofkip in plaats van een plofkip’.

Melk, suiker en workshops
De andere sprekers gingen in op melk (Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum) en suiker (Kees de Graaf van Wageningen Universiteit). Ook waren er twee workshops, eentje over zoetstoffen die werd ingeleid door Jan Burger, senior manager compliance & innovation van Coca-Cola. De andere ging over vetten, waarin door William Kroon van Unilever werd getoond hoe margarine wordt gemaakt. In het zomernummer van Voeding Nu dat in de eerste week van juli verschijnt, komt een volledig verslag van deze bijeenkomst, waarna het ook op de website zal komen.

The Big Five van onze voeding is door Voeding Nu in samenwerking met een aantal partners uit het bedrijfsleven speciaal voor bloggers, vloggers en ploggers georganiseerd vanuit een gedeeld belang: het verspreiden van kwalitatief goede, op wetenschap gebaseerde informatie over voeding en gezondheid.

 

Bekijk hier naar de introductievideo van The Big Five van blogger Koen.

Reageer op dit artikel