blog

Foodies vs wetenschappers

Voedingscommunicatie

Foodies vs wetenschappers

Vorige week was ik aanwezig bij de bloggersbijeenkomst ‘Beyond the Foodhypes’ van VoedingNu. Het programma werd geleid door dagvoorzitter Tessa Moorman, van het veel besproken platform The Green Happiness. Zowel Tessa als diëtist en schrijfster Lisa Steltenpool kwamen beiden met een inspirerend verhaal over het belang van meer plantaardig eten. Verder kreeg ik van advocate Sarah Arayess praktische informatie over de regels omtrent reclame op social media, vertelde professor Kees de Graaf over de invloed van textuur van voeding op je verzadigingsgevoel en legde Caroline van Rossum (RIVM) nog eens haarfijn het belang uit van minder zout in voeding. Een mooie variatie in sprekers en informatie.

Maar weet je wat mij nu het meeste bijbleef van het hele event? De opgetrokken wenkbrauwen van de wat oudere garde bij de foodfoto’s van Tessa en Lisa, want havermout met bietjes, dat eet toch niemand? En de kritiek vanuit de wetenschappers over het tekort van vitamine B12 bij een plantaardige leefstijl. Of de opmerking vanuit een oudere diëtist dat bloggen over positiviteit gevaarlijk is, want kanker los je niet op met positief denken. Nee joh?! Ik heb ondertussen geleerd om niet bij elke opmerking mijn mond open te trekken, maar soms moest ik echt op mijn tong bijten.

In de file naar huis had ik de tijd om er over na te denken. Was het de kloof tussen de hippe foodies die vooruitstrevend en vernieuwend willen zijn en de wat saaie wetenschappers die vasthouden aan cijfers en grafieken of was het de bekende generatiekloof? Waarom antwoord Tessa ontwijkend op het gegeven dat vitamine B12 altijd nodig is bij veganistisch eten? En waarom schuiven de wetenschappers alle andere voordelen van meer plantaardig eten aan de kant en focussen ze alleen op dat ene minpunt? Waarom wilden de wetenschappers niet overtuigend bevestigen dat meer plantaardig eten ook voor een goede verzadiging kan zorgen? En dat het gebruik van meer groente, fruit, noten en zaden juist een hele positieve leefstijlverandering is ten opzichte van veel zoute kant en klaar producten? De opvattingen leken soms lijnrecht tegenover elkaar te staan, terwijl er één grote overeenkomst is. We hebben allemaal als doel om de wereld een stukje gezonder te maken.

Als diëtist en blogger begin ik maar bij mezelf en maak ik graag een vertaling naar een middenweg. Want mijn cliënten en volgers willen een praktisch en haalbaar advies. Zo eet ik al langere tijd minimaal 2 dagen per week vegetarisch, maar geniet ik ook soms van een lekkere biefstuk. Ik gebruik geen zout meer bij de warme maaltijd, maar af en toe eet ik gewoon lasagnette uit een pakje. Ik eet meer groente dan voorheen, maar in het weekend snoep ik van een lekkere Zeeuwse bolus. En dat laat ik dus op mijn blog ook allemaal zien, inclusief mijn zoektocht naar positief en gezond leven. Verder probeer ik allerlei nieuwe recepten uit om te blijven variëren en mijn cliënten hierin te kunnen adviseren. De havermout met bietjes vond ik trouwens verrassend lekker!

Groetjes Martine

PS Heb je een vraag, opmerking of wil je op mijn blog reageren? Je kunt mij vinden op Instagram, Facebook, Twitter of LinkedIn onder mijn eigen naam of als Zeeuwse Foodie.

 

Reageer op dit artikel