blog

‘Goede voedingstoestand al belangrijk voor conceptie’

Voedingscommunicatie

‘Goede voedingstoestand al belangrijk voor conceptie’

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deed onderzoek naar voedingsadviezen voor de eerste duizend dagen (van conceptie tot de leeftijd van twee jaar) die beschikbaar zijn op het internet. De organisatie concludeerde in een artikel in Voeding nu dat het internet een belangrijke bron voor informatie over voeding is, maar dat er veel verschillende adviezen in omloop zijn die mogelijk tot verwarring leiden. Voeding NU vroeg twee diëtisten, die zich onder andere richten op kinderen, over hun ervaring met verwarring over de voedingsadviezen voor de eerste duizend dagen.

In deze rubriek geven diëtisten commentaar op actuele diëtist-/voedingskwesties. In de media circuleren veel verschillende meningen over voeding en de diëtist, iedereen kan er zijn zegje over doen. Soms zijn voedingsadviezen tegenstrijdig. Hoe ervaren   diëtisten dit?

De door Voeding Nu benaderde diëtisten benadrukken het belang van een goede voedingstoestand al voor het moment van conceptie. Ze bevestigen beiden dat er een grote hoeveelheid informatie en adviezen circuleren op het internet die kunnen zorgen voor verwarring. Ze vinden het een belangrijke taak voor diëtisten en andere gezondheidsprofessionals hier ondersteuning tegen te bieden.

Geen goede bron

Lea Polak-Rashty, eigenaar van diëtistenpraktijk Foodsteps, richt zich onder andere op de eerste 1000 dagen (van kinderwens tot peuterleeftijd). ‘Als diëtist vind ik het supermooi om bij te kunnen dragen aan de beste start van een kindje en een goede zwangerschap voor de moeder.’

Zij ziet vaak vrouwen met een kinderwens die geen goede bron kunnen vinden voor adviezen over gezonde voeding tijdens de eerste 1000 dagen. ‘Ze weten simpelweg niet wat ze het beste kunnen eten en drinken om hun lichaam optimaal te voeden. Maar Jonge moeders vinden het ook vaak onduidelijk wanneer ze het beste kunnen gaan starten met het eerste hapje. En met waarmee ze dan het beste kunnen beginnen.’

Ongeruste ouders

Ook Pauline Kortbeek, eigenaar van diëtistenpraktijk de Eetmevrouw en kinderdiëtist bij Kinderbuik&Co, ziet soms ongeruste ouders. ‘Ze hebben het gevoel dat ze het niet goed doen en zijn té gefocust op gezonde voeding. Hierdoor genieten ze er vaak niet meer van en dat vind ik jammer.’

Betrouwbare bronnen

Toch zijn er volgens de diëtisten wel betrouwbare bronnen te vinden. ‘Zelf vind ik www.SlimmerZwanger.nl (ontstaan vanuit het Erasmus MC) en de site van het Voedingscentrum toegankelijke informatie bieden,’ zegt Lea Polak-Rashty.

Algemene adviezen soms niet genoeg

Pauline Kortbeek geeft cliënten tips zoals ‘Kijk altijd naar de bron, waar komt het vandaan? Wie heeft het geschreven? Hoe zit het onderzoek in elkaar? Vaak worden er statements gemaakt, terwijl voedingsonderzoek niet zwart-wit is. Maar het is vooral belangrijk om naar je eigen gevoel te luisteren en logisch na te denken.’

Lea Polak-Rashty sluit hierop aan. ‘Doordat de jonge vrouwen drukke levens hebben is algemene informatie via een site soms niet genoeg. Ze vinden ze het ook fijn als ze een advies krijgen dat zoveel mogelijk aansluit bij hun leven. Als diëtist heb je de tijd om te luisteren en een voedingsadvies op maat te geven.’

Adviezen tenenkrommend

Verder volgt Polak-Rashty ook verschillende fora voor mama’s. ‘De adviezen die daar voorbijkomen zijn soms tenenkrommend: ‘“Ik geef mijn baby van 4 maanden geitenmelk uit een pak”, of: “Ik geef mijn baby van 8 maanden amandelmelk”. Als je dat als jonge moeder door 30 andere mama’s bevestigd ziet, zou het beeld kunnen ontstaan dat dit juiste informatie is. Dat vind ik heel kwalijk. Ik vraag de moderators in de groepen die ik volg hier alert op te zijn.’

Neem contact op met diëtist

Kortbeek geeft advies om ‘niet te veel, maar gevarieerd te eten, in verschillende kleuren en altijd volkoren granen. Beweeg je voldoende? Zit je mentaal goed in je vel? Dan mag je ervan uitgaan dat het goed zit. Twijfel je hierover? Neem dan altijd contact op met een diëtist die bekend is met dit gebied.’

Lea Polak-Rashty geeft aan dat vooral de diëtist kan helpen duidelijkheid te bieden. ‘Goed als huisartsen, verloskundigen en gynaecologen dit bespreken met hun patiënten. Ik denk dat er ook een mooie rol voor het consultatiebureau weggelegd is voor algemene vragen over voeding. Vanaf de geboorte gaat immers 98 procent van alle baby’s daar naar toe.’

Reageer op dit artikel