nieuws

‘Octrooiwetgeving moet worden aangepast’

Voedingscommunicatie

‘Octrooiwetgeving moet worden aangepast’

Het claimen van planteigenschappen door middel van octrooien wekt wrevel in de samenleving. Dat vindt Bionext, een samenwerkingsverband van boeren, handel en consumenten, dat zich inzet voor duurzame landbouw.

In een petitie roept Bionext  het Europese Parlement op de octrooiwetgeving aan te passen. Ruim 13 duizend burgers hebben de petitie ondertekend. Veredelaars en boeren moeten weer vrij kunnen beschikken over plantaardig materiaal voor de ontwikkeling van nieuwe rassen, vindt de organisatie: ‘Octrooi op leven is onethisch.’

 

Rode paprika

Een jaar geleden is Bionext een officiële bezwaarprocedure gestart tegen het octrooi van het agrochemisch bedrijf Syngenta op rode paprika. De ‘uitvinding’ van dit bedrijf die in het octrooi is vastgelegd, betreft een eigenschap van een plant die in de natuur voor komt, resistentie tegen witte vlieg.

 

Belemmering

Octrooien op leven belemmeren volgens Bionext de innovatie, omdat plantaardig materiaal op die manier niet vrij beschikbaar is voor veredelaars. Daarmee zal de diversiteit aan rassen voor de voedselproductie afnemen. Dit zal leiden tot minder keuze voor boeren en consumenten en dat brengt uiteindelijk de voedselzekerheid en agro-biodiversiteit in gevaar.   

 

Octrooi

Met een octrooi wordt één bedrijf als ‘tijdelijke eigenaar’ van bepaalde eigenschappen gezien. Naar de mening van Bionext zien vooral agrochemische bedrijven zoals Syngenta en Monsanto hierin een grote omzet en creëren op deze manier een monopolypositie.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Eerste oerwoudvrije ei verkrijgbaar in Nederland

Reageer op dit artikel