nieuws

Nieuw icoon voor minder verspilling van zuivel

Voedingscommunicatie

Nieuw icoon voor minder verspilling van zuivel

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) heeft een ‘zuinig op zuivel’ icoon ontwikkeld voor op het zuivelpak om zuivelverspilling tegen te gaan.

Het icoon bevat drie tips voor de consument om minder zuivel te verspillen, en staat vanaf deze week op diverse pakken verse zuivel van Arla Foods en FrieslandCampina.

De THT-datum

De belangrijkste tip betreft de houdbaarheidsdatum, want die zorgt volgens NZO voor veel verwarring bij de consument. De THT-datum (Tenminste Houdbaar Tot) geeft aan dat het product tot en met die datum een optimale kwaliteit heeft. Mits koel bewaard, is zuivel in veel gevallen ook nog goed na de THT-datum. Het advies wanneer de datum is verlopen, luidt: kijk of het product er goed uit ziet, ruik aan het product en proef of het nog lekker is.

Bewaren en leegmaken verpakking

De twee andere tips gaan over het bewaren en leegmaken van de verpakking. Zuivelproducten moeten in de koelkast worden bewaard en na gebruik direct worden teruggezet. De optimale bewaartemperatuur ligt tussen de 4 en 7°C. Om een pak vla of yoghurt helemaal leeg te maken, krijgt de consument het advies om het pak op te vouwen en uit te knijpen. Op die manier kan het laatste beetje – vaak nog een hele portie – ook worden gebruikt.

Het ‘zuinig op zuivel’-icoon is ontwikkeld door de Werkgroep Voedselverspilling van de NZO. Ook retailbedrijven kunnen de afbeelding op zuivelpakken van eigen merk gaan voeren.

Lees verder op Voeding Nu online:

Risico diabetes verlaagd door consumptie zuivel, verhoogd door consumptie vlees

Reageer op dit artikel