nieuws

Europese award voor hoogleraar Annemie Schols voor COPD onderzoek

Voedingscommunicatie

Europese award voor hoogleraar Annemie Schols voor COPD onderzoek

Prof. Dr. Annemie Schols heeft de eerste ERS COPD GOLD Medal Award gewonnen voor haar onderzoeksprestaties in het COPD onderzoek. Deze prijs werd op 26 september uitgereikt door de European Respiratory Society (ERS).

Annemie Schols is hoogleraar ‘Voeding en metabolisme bij chronische ziekten’ aan de Universiteit Maastricht. Daarnaast is ze directeur van NUTRIM School of Translational Research in Metabolism.

COPD onderzoek

Annemie Schols onderzoekt COPD vanuit het stofwisselingsperspectief. Ze combineert experimenteel en klinisch onderzoek om de complexe relatie tussen leefstijl en ernst en progressie van de ziekte te begrijpen. Hiermee ontstaan nieuwe voedingsinterventies en farmacologische behandelingen om de prognose en kwaliteit van leven van de patiënten te verbeteren.

Door middel van haar onderzoek zijn diverse recente COPD richtlijnen ontwikkeld door de ERS en de American Thoracic Society.

COPD

COPD is een longaandoening die staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Dit is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Bij COPD zijn de longen chronisch ontstoken. Hierdoor ontstaan vaak klachten als benauwdheid, vermoeidheid, adem tekort en veel hoesten. Het kan veroorzaakt worden door andere longziekten, het frequent inademen van schadelijke stoffen (zoals tabaksrook, verf, lijm of door luchtvervuiling), maar het kan ook erfelijk zijn. Genezing is niet mogelijk, maar de kwaliteit van leven is wel te controleren.

ERS COPD GOLD Medal Award

De nieuwe prijs is een initiatief van ERS om excellentie in COPD onderzoek te erkennen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 50.000 en werd op 26 september uitgereikt tijdens de openingsceremonie van het 2015 ERS International Congress in Amsterdam.

Lees verder op Voeding Nu online:
COPD-symptomen verergeren bij warm weer

Reageer op dit artikel