nieuws

Nieuw boek: 77 fabels en feiten over afvallen

Voedingscommunicatie

Nieuw boek: 77 fabels en feiten over afvallen

's Avonds na achten verbrand je niets meer… Van koud eten val je af… Je gaat pas vet verbanden als je twintig minuten hebt gesport… Bananen maken je dik… Vier van de 77 fabels die Hans Kraak, hoofdredacteur van Voeding Nu, in zijn nieuwe boek 77 fabels en feiten over afvallen  behandelt.

De veelgehoorde fabels en feiten in het boek over afvallen zijn uit de praktijk gegrepen. Letterlijk, want een diëtiste uit de redactieadviesraad van Voeding Nu en de voorzitter van de beroepsvereniging van gewichtsconsulenten gaven input voor het boek 77 fabels en feiten over afvallen. Hans Kraak legde er een wetenschappelijke meetlat naast, tekende zijn bevindingen op en liet deze vervolgens screenen door een groep wetenschappers uit de kring van Voeding Nu. Uiteindelijk leverde dit een prettig leesbaar boek op. Het boek werd afgelopen week gepresenteerd tijdens het symposium van de Jaarprijs Goede Voeding.

Afvallen

Het boek is een vervolg op 77 fabels en feiten over onze voeding, maar in dit nieuwe deel wordt ingezoomd op feiten en fabels rond een gezond gewicht. ‘Als het over onze voeding en onze gezondheid gaat, gaat het vaak over overgewicht’, zegt Kraak. ‘Het is niet alleen gerelateerd aan lichamelijke, geestelijke en fysiologische processen, er spelen zelfs maatschappelijke processen een rol. Net als bij voeding in het algemeen, doen er over afvallen veel fabels de ronde en wordt er veel onderzoek naar gedaan. Afvallen is complex, geen eenvoudige kwestie van “als A dan B”, hoewel een gezond gewicht meestal draait om de juiste energiebalans.’

Mechanismen

In het boek gaat de auteur in op de mechanismen die schuilgaan achter vermageringsmethoden en er worden verschillende diëten. Ook worden voedingsmiddelen en ingrediënten genoemd die een rol spelen bij afvallen. Wat werkt wel of juist niet? Verder gaat Kraak in een apart hoofdstuk in op de rol van beweging en gedrag. Door het overzicht kan de lezer inzicht krijgen in een methode die het beste bij hem of haar past.

Reageer op dit artikel