nieuws

Houdbaarheidsdatum THT zorgt voor verwarring

Voedingscommunicatie

Houdbaarheidsdatum THT zorgt voor verwarring

Als het aan de Nederlanders ligt komt er een andere term voor Ten minste Houdbaar Tot (THT) om onnodige voedselverspilling te voorkomen. Dit blijkt uit onderzoek van Tetra Pak, uitgevoerd door onderzoeksbureau Stroom.

Een nieuwe definitie voor THT zou volgens voedingsexperts, uitkomsten van representatief onderzoek en bevindingen op sociale media van grote invloed zijn op het terugdringen van de voedselverspilling in heel Nederland. Verpakkingsproducent Tetra Pak startte daarom een online actie met de naam #THTWegErMee. Via Twitter, Facebook of e-mail konden gebruikers van deze media hun stem uitbrengen met het doel een duidelijker alternatief te vinden voor de term THT.

‘Kwaliteit gegarandeerd tot’

Uit de online peiling blijkt dat ‘Kwaliteit gegarandeerd tot’ de populairste term is die THT zou kunnen vervangen. De ruime meerderheid vindt de nieuwe term beter, omdat deze verduidelijkt dat producten vaak nog prima te consumeren zijn na het verstrijken van de bedoelde datum. 54 procent van de stemmers  geeft aan door de nieuwe definitie minder bang te zijn om ziek te worden van producten die de houdbaarheidsdatum bereikt hebben. 55 procent van de respondenten zal bij invoering van deze term vaker kijken, proeven of ruiken voor ze voedingsmiddelen weggooien. Daarnaast geven 3 van de 5 Nederlanders aan, met vervanging van de term THT, minder voedsel weg te zullen gooien waarvan de houdbaarheidsdatum is bereikt. 

 

Lees verder op Voeding Nu online:
Voedingscentrum helpt de consument hoe voeding te bewaren

Nieuw icoon voor minder verspilling van zuivel

Reageer op dit artikel