nieuws

‘Supermarkten nog niet transparant over wild’

Voedingscommunicatie

‘Supermarkten nog niet transparant over wild’

Supermarkten zijn nog steeds niet volledig transparant over welke producten afkomstig zijn van dieren die in het wild hebben geleefd en welke niet. Dit blijkt uit een studie naar wild dat het onderzoeksbureau Questionmark heeft gedaan.

Het Questionmark-onderzoek laat zien dat wetgeving over etiketinformatie vaak niet wordt nageleefd. Op 36% staat geen herkomstland vermeld, vorig jaar was dit nog 30%. Op 40% staat niet vermeld of het dier gekweekt is of dat het echt wild betreft, vorig jaar was dit ook 40%.

Meer transparantie

‘Wij zouden willen dat supermarkten volledig transparant worden over hoe hun vlees wordt geproduceerd en ook waar het precies vandaan komt’, zegt Charlotte Linnebank, directeur van Questionmark. ‘Naast dat wild vaak gewoon uit de veehouderij komt, wordt het vaak geïmporteerd uit verre landen als Argentinië, Nieuw-Zeeland, Australië en zelfs China. Om als consument een bewuste keuze te maken, wil je toch beschikken over dit soort informatie.’

De belangrijkste bevindingen uit het onderzoek op een rij:
– 58% ‘wild’ vlees in supermarkten komt niet van dieren uit het wild, maar van gekweekte dieren uit de bio-industrie;
– Dit gekweekte wild heeft geen keurmerk, dus de dieren worden vaak in zeer slechte omstandigheden gehouden;
– De grootste supermarkten, Plus, Jumbo en Albert Heijn verkopen vlees van gekweekte dieren onder de suggestie dat het om echt wild gaat;
– Na het vorige Questionmark-rapport over wild in 2014, is Albert Heijn gestopt met de claim ‘culinair wild’;
– Marqt is als enige supermarkt ondubbelzinnig en transparant over wild.

Valse claims

De meeste supermarkten hebben geen valse claims over Wild (meer) op het product staan, vindt Questionmark. Alleen Plus verkoopt nog ‘Veluwse’ eendenborstfilet met een afbeelding van boompjes en loslopende eenden en de claim: ‘Wild uit de Nederlandse natuur’. Dat terwijl deze eenden gefokt worden en nooit buiten komen. Ook het Veluwse konijn dat Plus als zodanig verkoopt, leeft op boerderijen waarvan de vereiste standaard voor dierenwelzijn niet beter is dan die van de industriële veehouderij.

Kweekwild

De meeste dieren die in het onderzoek worden aangemerkt als kweekwild hebben geen beter leven dan andere dieren uit de industriële vleesindustrie, zoals kippen en varkens. Geen van de eenden- of konijnenvleesproducten in de supermarkten hebben een keurmerk dat toeziet op een hogere levensstandaard dan het wettelijk minimum, zoals het Beter Leven Kenmerk en Biologisch. Voor al het reguliere vlees, zoals rundvlees, kip of varken, bestaan tegenwoordig alternatieven met een keurmerk.

Echt wild

Linnebank heeft een aantal tips voor consumenten die kerstinkopen doen in de supermarkt: ‘Wie echt wild wil eten, kan de volgende vuistregels aanhouden. Echt wild is meestal: wild zwijn, ree, kangoeroe en haas. Bijna nooit echt wild is: konijn en eend. Meestal geen echt wild, maar wel dan wel gehouden in relatief goede omstandigheden is: hert.’

Questionmark

Questionmark is een onderzoeksorganisatie die als doel heeft de vraag naar, en aanbod van duurzame producten te vergroten.

Lees verder op Voeding Nu online:
Gourmetvlees niet duurzaam

Reageer op dit artikel