nieuws

Jaar van de Boon van start gegaan

Voedingscommunicatie

Jaar van de Boon van start gegaan

Het Internationale Jaar van de Boon, dat onlangs is afgekondigd door de Verenigde Naties, is vandaag (6 januari) officieel begonnen. In 32 landen vinden evenementen rond de boon plaats.

In Amsterdam werd deze ochtend het Jaar van de Boon in Hollandse sferen ingeluid op de schaatsbaan op het Museumplein. Oud-schaatskampioen Erben Wennemars verzorgde een schaatsclinic en tv-kok Mathijs Vrieze zorgde voor ‘koek en zopie’ met bonen als ingrediënten.

‘Geen boneneters’

Met het uitroepen van het jaar van de boon vragen de Verenigde Naties internationaal de aandacht voor bonen, om ze als gezond en lekker voedingsmiddel op de kaart te zetten. In Nederland eten we maar mondjesmaat bonen, significant minder dan in andere Europese landen. De helft van onze bevolking eet zelfs nauwelijks of geen peulvruchten.

Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad trok onlangs aan de bel en adviseerde in de nieuwe Richtlijnen goede voeding om wekelijks peulvruchten te eten. Nederlanders blijken niet alleen weinig bekend met de goede eigenschappen van bonen maar ook met de toepassingsmogelijkheden ervan in de dagelijkse keuken. Hierin wil de Blije Boon, een initiatief van de Bruine Bonen Bende, bonenfabrikanten en retail, door middel van een campagne verandering in brengen.

Hippe energie

Wennemars: ‘Bonen leveren langdurige energie, die je goed kunt gebruiken als je beweegt en sport. Ik ben een groot liefhebber en eet graag bonen voor of na een training of clinic.’ Kok Vrieze bereidde een pittige pompoensoep met linzen, brood met bonenspread en een kleurrijke bonensalade: ‘Bonen zijn niet alleen supergezond, maar vooral erg lekker. De variatiemogelijkheden zijn oneindig. Daarom inspireer ik graag met recepten, want de boon wordt gelukkig weer hip!’

Blije boon

Gedurende 2016 zullen overal in het land activiteiten plaatsvinden waarbij informatie over een dagelijkse maaltijd met bonen centraal staat. Zo rijdt een Blije Boon foodtruck door Nederland om bonengerechtjes te laten proeven, komen bonen op de kaart bij diverse restaurants en catering, worden proeverijen georganiseerd op de winkelvloer en worden recepten aangeboden op populaire foodblogs.

Supporters van de Blije Boon

De Blije Boon wordt omarmd door een groeiend aantal partijen, waaronder Natuur & Milieu, Voedingscentrum, Albert Heijn, Albron, Youth Food Movement, Professor Daan Kromhout (oud-voorzitter Gezondheidsraad) en chef-koks Luc Kusters (Dutch Cuisine), Mathijs Vrieze en Tjitze van der Dam. Zij besteden dit jaar – ieder vanuit hun eigen specialisme – aandacht aan de boon.

Podium voor de boon

Peulvruchten, in de volksmond ‘bonen’ genoemd, zijn gezond, lekker en duurzaam. Met ruim 1000 soorten – waaronder bijvoorbeeld kikkererwten, bruine bonen, linzen, kidneybonen en zwarte ogen bonen – met elk hun eigen smaak, bite en kleur bieden ze een keur aan variatiemogelijkheden. Bonen zijn een rijke voedingsbron: ze zitten boordevol eiwitten, vitaminen en aminozuren en zijn caloriearm. Door het verzadigende effect zijn bonen een prima vleesvervanger. Bovendien hebben ze een lage milieubelasting. De VN en de 32 deelnemende landen hebben dan ook als oogmerk de consument te overtuigen van alle voedingskundige en duurzame voordelen van bonen. 

Reageer op dit artikel