nieuws

Zelf de calorieën scannen in je voedsel

Voedingscommunicatie

Zelf de calorieën scannen in je voedsel

De SCiO is een kleine sensor van het Franse start-up-bedrijf DietSensor, die de chemische samenstelling van je maaltijd scant en de voedingswaarde bepaalt.

De ontwerpers bedachten het apparaatje voor personen die grip moeten krijgen op hun dagelijkse voedselinname, met name voor personen met overgewicht of chronische ziekten waarbij voeding van belang is zoals diabetes. De sensor werkt samen met een applicatie voor de telefoon.

Sensor

De SCiO bepaalt door middel van spectroscopie de chemische samenstelling van voedingsmiddelen. Spectroscopie is een analysemethode die in dit geval analyseert hoe de moleculen op licht reageren. Het scannen van voedingsmiddelen kan alleen op homogene producten, zoals een appel of een glas jus. Het is niet mogelijk om gemende groente of een gesmeerde boterham te scannen. De scanner is te koop voor een early bird prijs van $249.

Applicatie

De app ‘DietSensor’ geeft de gebruiker toegang tot een voedsel database met meer dan 600.000 verschillende voedingsmiddelen van 50 verschillende landen. Wanneer de sensor voedingsmiddelen niet herkent, is het dus mogelijk producten handmatig op te zoeken. De app ondersteunt de gebruiker door middel van coaching met behulp van tips en adviezen en de gebruiker krijgt toegang tot de DietSensor community. De DietSensor-app is beschikbaar in 19 talen en is gratis te downloaden voor de Iphone en Android toestellen.

De app is bekroond met de titel CES 2016 Best of Innovation Awards Honoree. CES Innovation Awards is een jaarlijkse wedstrijd waar innoverende, technologische ontwerpen voor de consumentenmarkt worden geprezen.  

Reageer op dit artikel