nieuws

Nieuwe Schijf van Vijf vertaalt richtlijnen Gezondheidsraad naar praktijk

Voedingscommunicatie

Nieuwe Schijf van Vijf vertaalt richtlijnen Gezondheidsraad naar praktijk

Wie de vernieuwde Schijf van Vijf 2016 naast de oude uit 2004 legt, zal zien dat er meer verschillende producten en categorieën in te zien zijn dan voorheen. Zo is er een afbeelding van kaas in opgenomen (terug van weggeweest) en zijn noten, pinda’s en diverse (volkoren) graanproducten voortaan in het symbolische voorlichtingsmodel afgebeeld. De nieuwe schijf werd 22 maart in Amsterdam gepresenteerd.http://cms.vmt.nl/sitecore/shell/themes/standard/Images/combobox.gif

Binnen de vijf vakken zijn verschillende groepen te onderscheiden. Dat is bijvoorbeeld te zien in de vakken ‘Groente en fruit’  en ‘Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel’. Zo is er in dit laatste vak een licht onderscheid gemaakt tussen de categorie zuivel, noten en de rest. Noten hebben hun eigen plek vanwege hun dagelijkse aanbeveling. Ook in het groente- en fruitvak is een nuance te zien, waarmee het Voedingscentrum wil duiden dat groente en fruit niet uitwisselbaar zijn. 

Energie en voedingsstoffen

Voor de totstandkoming van de nieuwe Schijf van Vijf is het Voedingscentrum uitgegaan van de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad. Deze zijn in november 2015 gepresenteerd en bedoeld om het risico op chronische ziekten voor de algemene, volwassen bevolking in Nederland te verlagen. Omdat deze richtlijnen niet voorzien in de hoeveelheid energie en voedingsstoffen die een individu nodig heeft, heeft het Voedingscentrum aanvullende berekeningen gedaan, waarbij rekening is gehouden met verschillende doelgroepen.

Hogere aanbeveling

In de vijf vakken van de schijf staan de verschillende groepen voedingsmiddelen. Het Voedingscentrum adviseert om elke dag uit elk vak een bepaalde hoeveelheid te eten. Dit laatste verschilt per leeftijd en geslacht. Sommige aanbevelingen die bij de schijf horen zijn hoger dan die van de Gezondheidsraad. In een artikel dat gepubliceerd wordt in het aprilnummer van Voeding Nu lichten de auteurs dit toe: ‘De Gezondheidsraad adviseert bijvoorbeeld om ten minste 15 gram noten per dag te eten, het Voedingscentrum komt voor verschillende leeftijdsgroepen uit op 25 gram.’

In of naast de schijf

Producten die de Gezondheidsraad afraadt, zoals alcohol, suikerhoudende dranken en bewerkt vlees staan niet in de Schijf van Vijf. ‘Maar bij een gezond voedingspatroon kunnen ze er wel bij’, zeggen de makers van de schijf. ‘Maar niet te veel en niet te vaak. Om dat wat concreter te maken hebben we ze ingedeeld in producten die er dagelijks of wekelijks bij kunnen. Kies elke dag niet vaker dan 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf en daarnaast hooguit 3 keer per week wat groters.’

Nieuwe campagne

Om de nieuwe Schijf van Vijf bij het Nederlandse publiek onder de aandacht te brengen voert het Voedingscentrum een introductiecampagne, waaronder een tv-commercial, een online en social media campagne.

Reageer op dit artikel