nieuws

Voedingsindustrie: ook gezondheidswinst buiten Schijf van Vijf te behalen

Voedingscommunicatie

Voedingsindustrie: ook gezondheidswinst buiten Schijf van Vijf te behalen

Het blijft belangrijk om voedingsmiddelen te herformuleren die buiten de Schijf van Vijf vallen, want er is immers een grote groep consumenten die niet bewust met gezond eten bezig is.

Dat stelt de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) als reactie op de presentatie van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum in Amsterdam.

Onbewerkte voedingsmiddelen

Bij de nieuwe Schijf van Vijf voeren onbewerkte voedingsmiddelen de boventoon. Onbewerkte producten als sappen en vleeswaren zijn uit het voorlichtingsmodel verdwenen. FNLI wijst er dan ook op het belang dat ook minder bewuste consumenten gezonder moeten gaan eten. Dat kan door bewerkte producten gezonder te maken zoals gebeurt via het Akkoord Verbetering Productsamenstelling.

Herformuleren levensmiddelen

In dit herformuleringsinitiatief werkt de hele voedingsketen samen. Met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) spraken de ketenpartijen af om producten stapsgewijs voedingskundig te verbeteren.

Door de focus op herformulering van bewerkte voedingsmiddelen krijgt ook die grote groep onbewuste consumenten vanzelf en vaak ongemerkt minder zout, verzadigd vet en calorieën binnen, aldus de FNLI.

Groenteconserven

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) betreurt het daarom dat groenteconserven en smoothies niet meer op de Schijf van Vijf voorkomen. Deze producten helpen immers de groente- en fruitconsumptie te verhogen. ‘Deze producten zijn voor veel mensen juist een makkelijke manier om de groenteconsumptie te verhogen. Zeker nu het zoutgehalte in groenteconserven drastisch is verlaagd’, zegt Henrieke Crielaard, manager Gezondheid en Voedselveiligheid van het CBL.

Gezond voedingspatroon

Dat een aantal bewerkte producten niet meer in het voorlichtingsmodel voorkomt, betekent volgens het Voedingscentrum niet dat ze niet in een gezond voedingspatroon passen. ‘Ze kunnen er wel bij, maar niet te veel en niet te vaak’, legt een woordvoerder uit.

Bewerkte producten met mate

Eet niet vaker dan drie tot vijf keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf om én hooguit drie keer per week wat groters, adviseert het Voedingscentrum.

De supermarkten en voedingsindustrie gaan graag in gesprek over hoe de nieuwe Schijf van Vijf en het Akkoord Verbetering Productsamenstelling elkaar kunnen versterken. 

Reageer op dit artikel