nieuws

NVD-directeur Anja Evers: ‘Werkvolume diëtist weer op oude niveau hersteld’

Voedingscommunicatie

‘Heel tevreden, twee mooie dagen, schitterend’, zo blikte Anja Evers, directeur van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten, afgelopen zaterdag terug op de diëtistendagen 2016. Zo’n 1100 diëtisten bezochten vrijdag en zaterdag de bijeenkomst in Noordwijkerhout die eens in de vijf jaar wordt gehouden. Meer dan 200 sessies voor en door diëtisten en ruim dertig standhouders die hun producten en diensten presenteerden.Er is volgens Evers veel werk voor de diëtist: ‘Er is meer dan genoeg te doen.’

‘Met de diëtist anno 2016 is het goed gesteld’, zegt NVD-directeur Anja Evers die dit jaar met haar organisatie het 75-jarig bestaan viert. ‘Na de dip van 2012, met bezuinigingen, merken we dat het volume in werk weer op het oude niveau is hersteld. Er is veel werk, er is meer dan genoeg te doen, waar de diëtist innovatief en ondernemend op kan inspelen, met elkaar kansen zien en benutten.’

Verandering in zorg
Evers merkt op dat de zorg verandert, de eerste lijn in de gezondheidszorg wordt sterker en de grenzen tussen de lijnen in de zorg vervagen, wat nieuwe kansen biedt voor diëtisten. ‘Dat betekent dat je expertise als diëtist beter verspreid moet worden. Als zorgtaken in de tweede lijn worden overgenomen worden in de eerste lijn, moet dat naadloos op elkaar aansluiten. Daar hoeft misschien niet heel veel te gebeuren, maar het moet wel goed worden geregeld. Het betekent dat je je collega’s goed moet kennen en dat je vakinhoudelijke kennis op peil is.’

Preventie
Een tweede ontwikkeling die volgens Evers kansen biedt voor de diëtisten is preventie. ‘Daar kun je als diëtist kansen grijpen die er zijn en er nog aan gaan komen. Er komt meer aandacht voor de voorkant, terwijl de nadruk nu ligt op behandeling achteraf.’ Ze wijst naar de onlangs verschenen Leefstijlmonitor waarin de relatie tussen een lage opleiding en overgewicht naar voren komt. ‘Er is een grote populatie, een uitdaging waarin diëtisten hun expertise goed moeten inzetten en waar ze goed moeten bekijken wat ze ermee kunnen.’

Over de grenzen
Het thema van de diëtistendagen was erop gericht om bezoekers over de grenzen van hun eigen expertise heen te kijken. Met meer dan 200 sessies met bijna 300 sprekers kon iedereen wel iets van zijn gading vinden, de moeilijkheid was kiezen. Bezoekers Reina van Bruggen en Mary Stottelaar van Scriptum communicatie over voeding verwoordden het zo: ‘Prachtig om te zien hoeveel kennis al onze collega’s hebben en fantastisch dat ze die kennis hier delen. Nu moet de buitenwereld nog overtuigd worden dat bij deze professionals de echte kennis over voeding zit. ‘

In het mei/juninummer van Voeding Nu verschijnt een sfeerverslag van de Diëtistendagen 2016.

Foto's

Reageer op dit artikel