nieuws

´Diëtist in top drie van wereldverbeteraars´

Voedingscommunicatie

´Diëtist in top drie van wereldverbeteraars´

Hoewel directe gezondheidszaken primair het terrein van de diëtist zijn, was het thema van het International Congress of Dietetics 2016 duurzaamheid. Het werd afgelopen week gehouden in het Spaanse Granada, meer dan 1.300 diëtisten uit meer dan 40 landen namen deel. Voedingsdeskundige Suzan Tuinier bezocht het congres waar ze namens haar bedrijf, De Tafel van 3, enkele workshops voorzat. Ze hoorde er dat diëtisten volgens consumenten op nummer 3 staan van de beroepen die de wereld kunnen redden.

‘Het thema duurzame voeding had altijd al mijn interesse, maar na mijn bezoek aan het International Congress of Dietetics in Granada zie ik in dat je er niet omheen kunt´, zegt Tuinier. ´Zeker niet als voedingskundige of diëtist. Diëtisten staan volgens consumenten op nummer 3 van de beroepen die de wereld kunnen redden, werd ons tijdens het congres verteld. Tijd om er meer aandacht aan te besteden en te zorgen voor gedragsverandering.´

Wat is duurzaamheid?
Over duurzaamheid gaan veel verhalen de ronde, vaak wordt de term ingezet als marketing instrument. Maar wat is duurzame voeding eigenlijk? ´De definitie die mij is bijgebleven is die van de Canadese blogger Bernard Lavallée’, vervolgt Tuinier.
‘Sustainable eating: a diet that enables the health of all humans and of the planet, forever. Maar het is moeilijk om de consument te overtuigen. We willen bijvoorbeeld willen fair trade, maar het mag niet te duur zijn. Een flinke uitdaging dus, waar we veel over hebben gediscussieerd met de verschillende diëtisten van over de hele wereld. 

Workshops
Tuinier leidde een discussiesessie met sprekers uit Canada, Australië, Japan, België, Turkije, Wales, India en Nederland. Onderwerpen zoals de keuze die consumenten maken en de kennis van consumenten over duurzame voeding kwamen aan de orde. Maar er waren ook subthema’s, zoals ‘clinical nutrition and diet therapy’, ‘physical activity and sport’, ‘emergency food’ en ‘community nutrition and public health’. In totaal werden er 195 lezingen te gegeven, waaronder 103 workshops en 12 symposia. ‘Ik heb heel veel inspiratie opgedaan én enorm genoten!’, aldus Tuinier.

Reageer op dit artikel