nieuws

‘Ruimte voor keuzelogo à la Vinkje naast nieuwe voedingsapp’

Voedingscommunicatie

‘Ruimte voor keuzelogo à la Vinkje naast nieuwe voedingsapp’

Een gezondheidsbevorderend logo, zoals het Vinkje, kan helpen om een gezondere keuze makkelijker te maken. Dat stelt het Voedingscentrum vandaag in een extra nieuwsbrief voor professionals, waarin uitleg wordt gegeven over de voedingsapp die het Voedingscentrum in opdracht van het ministerie gaat ontwikkelen.

Minister Schippers van VWS heeft aangekondigd dat het Vinkje-logo zal verdwijnen, maar ‘de nieuwe app van het Voedingscentrum is iets anders dan het Vinkje: de app zal meer en persoonlijkere informatie geven dan een logo op de voorkant van een verpakking kan bieden. Een app wordt niet door iedereen gebruikt en een dergelijk gezondheidsbevorderend logo kan helpen om een gezondere keuze makkelijker te maken’, aldus het Voedingscentrum. 

Voorwaarden

‘Voorwaarden daarvoor zijn dat alle consumenten het logo begrijpen én dat alle fabrikanten en retailers meedoen’, stelt het Voedingscentrum. ‘VWS heeft een commissie van deskundigen aangewezen om een uitspraak te doen over en onderzoek te doen naar de werking van een logo in het maken van een gezondere keuze en de mogelijkheden om innovatiekracht te bevorderen. Integrale, samenhangende aanpak blijft nodig.’

Voedingsapp niet genoeg

Het Voedingscentrum gaat in de nieuwsbrief in op de geluiden dat een voedingsapp niet genoeg is om een gezond eetpatroon te bereiken. ‘Daar zijn wij het helemaal mee eens. Er is veel meer nodig. Een app is een stap in een samenhangend pakket van maatregelen voor gezond gedrag.’ 

Minister Schippers heeft aangekondigd af te willen van het Vinkje en het Voedingscentrum de opdracht gegeven een voedingsapp te ontwikkelen die kan helpen bij het maken van een gezondere keuze. De app zou door barcodes van producten te scannen op de plek van aankoop meer gepersonaliseerde informatie aan de consument moeten geven. Volgens het Voedingscentrum is dit alleen niet genoeg voor het bereiken van een gezond eetpatroon: ‘Daarvoor is een samenhangend beleid noodzakelijk, dat zowel inzet op het individu als op het gezonder maken van de omgeving.’ Naar verwachting is de app eind 2017 klaar. 

Reageer op dit artikel