nieuws

Nieuwe tentoonstelling over sterke botten in Corpus

Voedingscommunicatie

Nieuwe tentoonstelling over sterke botten in Corpus

Het museum Corpus in Leiden heeft een nieuwe tentoonstelling Sterke Botten waarin bezoekers kennis bij gebracht wordt over het belang van een sterk geraamte.

Op dit moment zijn er in Nederland ruim 800.000 mensen die last hebben van zwakke botten. Dit leidt tot complicaties, waaronder de chronische en onomkeerbare aandoening osteoporose. Daar kunnen zwakke en broze botten voor veel beperkingen in mobiliteit en vitaliteit zorgen.

Vergeten functie

Angelique van Dam is woordvoerster van de tentoonstelling en de Osteoporose Vereniging, die samen het Platform Sterke Botten vormen. Volgens haar wilt het Platform ‘komende jaren de aandacht vestigen op het belang van het bouwen aan sterke botten om later complicaties te voorkomen.’ Het platform vindt daarom erg belangrijk om de kwestie onder de aandacht van mensen te krijgen.

Als het over gezondheid gaat wordt het belang van sterke botten vaak vergeten. Terwijl botten een vitale functie hebben bij allerlei activiteiten zoals rechtop zitten, lopen of sporten. Het is volgens de organisatie belangrijk dat mensen inzien dat zij zelf weten wat ze kunnen doen om hun botten gezond te houden. De activiteiten in de tentoonstelling zijn dan ook gericht op het promoten van beweging en goede voeding.

Onwetendheid

‘Het initiatief om aandacht te vragen voor sterke botten is ruim vijf jaar geleden gestart vanuit de Osteoporose Vereniging’, zegt Van Dam. ‘Vaak krijgen we de boodschap van mensen “had ik dit maar eerder geweten”. Hiermee zijn wij toen naar verschillende organisaties gegaan om te bespreken of we vanuit aandacht voor botten en botgezondheid een weg in kunnen slaan waarbij we kennis over dit onderwerp kunnen vergroten.’

Organisatie

Binnen de Osteoporose Vereniging wordt samengewerkt met vele zorgprofessionals  zoals reumatologen, orthopedisch chirurgen, osteoporose verpleegkundigen, diëtisten en fysiotherapeuten. Zij zien allen het belang in van gezonde botten omdat zij in hun dagelijkse praktijk cliënten binnenkrijgen die geen gezonde botten meer hebben en hier beperkingen van ervaren. 

Volgens Van Dam, sluit de tentoonstelling Sterke Botten goed aan op de algemene ‘Reis door de mens’ versie die in Corpus te zien is. Er is voor de nieuwe expositie een spel met een dansmat waarbij vragen beantwoord moeten worden over botten. Op een speelse manier kunnen bezoekers kennis maken met het onderwerp. ‘De attractie is nu al populair’ aldus Van Dam.

Reageer op dit artikel