nieuws

Zucsu maakt uit eten gaan met diabetes makkelijker

Voedingscommunicatie

Zucsu maakt uit eten gaan met diabetes makkelijker

Rog in `t zuur, handgerolde couscous, salade, kruidenmayonaise, 12,5 euro, 12 gr. KH. Wie naar de menukaart op de gevel van restaurant de Kleine Zavel in Antwerpen kijkt, ziet na de gerechten en prijzen ook de hoeveelheid koolhydraten staan. KH? Zal menig toerist denken. De aanduiding is speciaal bedoeld voor diabetici. De kaart van de restaurateur is doorgerekend door Zucsu, de Belgische organisatie die ervoor zorgt dat mensen met diabetes in de horeca volledig aan hun trekken komen, zonder bezorgd te zijn over hun gezondheid.

`In het begin zijn de deelnemende chefs wat huiverig om hun gerechten door ons te laten doorrekenen`, zegt Christina Pelckmans die Zucsu oprichtte. `Het zijn toch allemaal een beetje ego`s, zeker als ze hun recept wat moeten aanpassen.` Maar inmiddels zijn wel zo`n 300 restaurants in België bij Zucsu aangesloten en weten veel Belgen hun weg naar de diabetesvriendelijke gastromie te vinden. 

Behandelingen

Christina Pelckmans is medisch specialist en behandelde inmiddels duizenden patienten met diabetes. Verbaasd over de lastige positie waarin zij verkeren als ze een keer uit eten willen of naar een feestje gaan, bedacht ze het concept van Zucsu: restaurants waarin rekening gehouden wordt met deze doelgroep die in België, net als in Nederland, enorme proporties begint aan te nemen. 

Suikerklontjes

Deelnemende restaurants krijgen op basis van de inspanningen die ze doen voor diabetici een uitgebreide kwalificatie, uitgedrukt in suikerklontjes, kortweg: 1 klontje als de basiskennis rond diabetici wordt toegepast (een gelegenheid kan zich hiertoe zelf engageren), 2 klontjes als ook nog de gerechten zijn doorgerekend en 3 als minstens een jaar lang volgens de voorwaarden is gewerkt. De maaltijden die geserveerd worden in de restaurants die met de aangepaste menu’s werken, zijn niet alleen goed voor diabetici maar ook voor doorsnee bezoekers die op hun gezondheid letten. Mensen die koolhydraatbewust willen eten, weten de weg naar de Zucsu-restaurants steedsvaker te vinden. 

Nieuwe App

Op diabetesdag, maandag 14 november, lanceerde Zucsu zijn nieuwe app. Ook werden toen, onder het toeziend oog van de Belgische staatssecretaris Philippe De Backer vijf ambassadeurs van Zucsu benoemd. Traditioneel worden op diabetesdag ook de kwaliteitslabels uitgedeeld aan zaken die drie ‘klontjes’ verdienen, dit jaar een tiental nieuwe restaurants.

Ambassadeurs

Eén van de ambassadeurs is restaurateur Jeremie Landweer van De Kleine Zavel in Antwerpen. Voor de feestelijkheden rond Zucsu was het interieur van zijn etablissement omgebouwd tot catwalk. Voor  een modeshow met jurken die als thema `suiker` hadden. De gasten kregen hapjes volgens Zucsu-berekening. Aanwezige diabetici prikten tijdens de feestelijke avond hun bloed. Zonder moeite konden ze meedoen aan de gastronomische feestelijkheid. Een andere Nederlandse gast uit de grensstreek vertelde dat ze vaak met gasten die diabetes hebben in de Belgische Zucsu-restaurants gaat eten.

 

Pelckmans wil het Zucsu-systeem in de komende jaren gaan uitbreiden naar Nederland, Duitsland en Frankrijk.

Reageer op dit artikel