nieuws

‘Meningen diëtist en consument lopen uit de pas’

Voedingscommunicatie

‘Meningen diëtist en consument lopen uit de pas’

De gemiddelde Nederlander vindt honing, cruesli, kokosvet, mueslirepen en versgeperste jus d’orange gezonder dan diëtisten. Meningen van consumenten en diëtisten over wat wel en niet gezond lopen hier en daar nogal uit de pas, zo blijkt uit de resultaten een onderzoek van Ruigrok NetPanel en de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD).

Volgens het onderzoek profiteren cruesli en mueslirepen van een gezond klinkende naam, maar bevatten beide veel suiker. Dat geldt ook voor honing. Kokosvet of –olie wordt door veel voedingsgoeroes aangeprezen, maar bevat veel verzadigd vet, en is daardoor volgens diëtisten een minder verstandige keuze dan olijfolie.

Reactiesnelheid
Het
onderzoek is uitgevoerd onder 1.767 Nederlanders en 725 diëtisten. In het onderzoek kregen deelnemers foto’s van producten te zien met daarbij in tekst de naam. Vervolgens gaven deelnemers zo snel mogelijk aan of ze het voedingsmiddel gezond of ongezond vonden. De uiteindelijke score (1-5) is samengesteld uit het antwoord (gezond versus ongezond) en de reactietijd.

Eens
Over veel producten zijn consumenten en diëtisten het wel eens; verse groenten, volkorenbrood en havermout worden als gezond beschouwd. Energiedranken, friet en frisdrank niet.
Over sommige voedingsmiddelen twijfelen Nederlanders. Een sinaasappel wordt gezien als gezond, maar er is twijfel over vers geperst sinaasappelsap. Verse jus d’orange wordt waarschijnlijk door veel consumenten als fruit gezien, terwijl het minder vezels bevat dan een sinaasappel, aldus de onderzoekers.

Pindakaas gezonder
Pindakaas, koffie, hummus en margarine verdienen volgens diëtisten een positiever imago bij de consument. Pindakaas (bij voorkeur van 100% pinda’s) en margarine zijn vet- en energierijk, maar leveren allebei goede onverzadigde vetten. Margarine is daarnaast een belangrijke bron van vitamine A en D. Filterkoffie (maximaal vier kopjes per dag) zonder suiker past ook in een gezond eetpatroon.

Hummus is gemaakt van kikkererwten en olijfolie; calorierijk maar ook een bron van goede onverzadigde vetten. De samenstelling van hummus uit de supermarkt kan nogal verschillen, soms worden andere oliën gebruikt of veel zout toegevoegd. Een zelfgemaakte versie verdient daarom de voorkeur, aldus de onderzoekers.

foto:  Nederlandse Vereniging van Diëtisten/Ruigrok NetPanel

Reageer op dit artikel